Da li su diplome nekih visokoškolskih ustanova u Brčko Distriktu BiH legalne?

   Na jučerašnjem (13.11.) skupštinskom zasjedanju poslanici Skupštine  Brčko Distrikta  BiH ponovo su odgodili usvajanje dopune Zakona o fiskalnim sistemima, kojim se iz fiskalizacije izdvaja advokatska djelatnost. Nije razmatran ni Zakon o radu.

   Ali, usvojena je odluka o opravdanosti osnivanja trećeg privatnog univerziteta u Brčkom, što je otvorilo Pandorinu kutiju o validnosti diploma zaposlenih u institucijama Brčko Distrikta.

   Mada su neki od poslanika ovlaš provocirali sa pitanjima o legalnosti visokoškolskih ustanova u Brčko Distriktu i legalnosti izdatih diploma, ipak se ovaj golemi problem ponovo gurnuo pod tepih.

   I pored činjenica da nadležni državni organ već duže vrijeme izlazi u javnost sa podatkom da tri univerziteta u Brčko Distriktu BiH nemaju akreditaciju za rad, dakle ne ispunjavaju zakonske uslove, rade nezakonito, izdaju nelegalne diplome, to nikoga ne interesuje u Brčko Distriktu, ni vlast, ni univerzitete, ni studente, ni javnost.

   Zašto?

   Jednim dijelom zato što nadležni organ Distrikta javno tvrdi suprotno, tvrdi da je sve po zakonu.

   Dilema je kako sve može biti po zakonu kada nadležni državni organ javno tvrdi da su tri univerziteta u Distriktu godinama bez akreditacija. Tu tvrdnju je verificiralo Vijeće ministara BiH. No, očigledno da je u Distriktu sve moguće.

   Metastaza je već odavno zahvatila Distrikt i ona se širi najvećim dijelom po njegovom političkom i normativno-pravnom tijelu. Stanje pacijenta se prikriva lažnim predstavama u koje smo gotovo svi počelo vjerovati. Valjda je tako lakše. Otrežnjenje će biti veoma bolno.

 

E.U.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email