SAOPŠTENJE ZA JAVNOST: Zakon o lovstvu

Lovostaj u Brčko distriktu traje od 2010. godine zbog nesaglasnosti vlasti vezano za sprovođenje Zakona o lovstvu. Ovaj zakon je donesen 2015. godine, te je dopunjen i izmijenjen 2018. godine. Ovakvo nesprovođenje bitnog zakona je samo jedan problem u nizu koji Vlada Brčko distrikta nije u stanju da riješi. Sa druge strane, podjela budžeta joj ide kao od ruke, te je Vlada u tom zadatku najvrijednija.

Lovački savez, u kome bi sva lovačka društva trebala biti registrovana, nikada nije registrovan. Tako da je ukupno 17 lovačkih društava registrovano prema propisima o udruženjima i fondacijama koji omogućavaju formiranje društa sa najmanje 3 lica. Sa druge strane, Zakon o lovstvu zahtijeva da svako lovačko udruženje posjeduje najmanje 300 članova. Pored toga da lovački savez nije registrovan, niko nema informaciju koliko lovišta postoji u Distriktu. Samo neznanje o broju lovišta znači da je lovišta nemoguće podijeliti društvima.

Sve gore navedeno znači da registrovana lovačka udruženja nisu u mogućnosti legalno loviti divljač čitavu deceniju. Pored toga, ta divljač je poslije toliko godina lovostaja porasla u broju, te predstavlja ozbiljnu opasnost po građane i poljoprivrednike našeg grada. Uništavaju posađena dobra, uzrok su drugih materijalnih šteta i predatori postaju prijetnja domaćim životinjama i njihovim vlasnicima. To podupire i činjenica da je 2018. godine bilo nekoliko prijava da divlje svinje uzrokuju štetu, što bi se moglo riješiti dodjelom lovišta. Ova situacija malo podsjeća na divlji Zapad u kom svaka prigradska kuća mora posjedovati vatreno oružje kako bi odbranila sebe i svoja materijalna dobra. Zar današnje društvo Brčko distrikta zaista mora brinuti o ovako primitivnim problemima?

Mi, OO DF Brčko distrikta apeliramo i insistiramo da vlast adekvatno riješi stanje lovostaja. Ne želimo mehanizme kojima će se građanstvu oči zamazat, ne želimo ni prazna obećanja, nego zahtijevamo ozbiljan rad za koji je vlast i ozbiljno plaćena. Želimo da lovci budu u mogućnosti legalno i po propisima da love. Želimo da poljoprivrednici bez brige i materijane štete rade svoj posao. Želimo da građani ruralnih sredina nemaju strah od divljih životinja. Ukratko, želimo da sprovedete ovaj zakon za dobrobit lovaca i građana ruralnih područja Brčko distrikta.

Upozoravamo Vladu da ne pravi izmjene već napisanog zakona u kojem će se omogućiti podjela lovišta na tri etnička lovišta, koja će naše društvo dalje podijeliti i u kojima bi mogle djelovati paravojne formacije bez ikakve kontrole.

 

Predsjednik OO DF Brčko distrikta BiH,

 

Zijad Ražanica

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email