PROTESTNI SKUP POVODOM NEZAKONITE PROCEDURE IZBORE PREDSJEDNIKA SDA BRČKO DISTRIKTA BIH

U petak 13.12.19. u foajeu Doma Kulture pet mjesnih odbora SDA Brčko distrikta BiH je izrazilo nezadovoljstvo u pogledu unutarstranačkih izbora. Na ovome protestnom skupu je su najhrabriji, najodvažniji ali i najodaniji članovi SDA digli glas protiv nestatutarne i neposlovničke procedure izbora predsjednika SDA Brčko Distrikta BiH.

 Na press konferenciji prisutnima se obratio predsjednik mjesnog odbora SDA Brezovo Polje dipl.pravnik Rasim Smajlović koji je ukazao da su izbori unutar SDA Brčko neregularni, da ima oko 20 žalbi iz skoro svih mjesnih odbora, da je Statut SDA BiH, Izborna pravila SDA BiH, te odluke Glavnog odbora grubo prekršene.

Moja dužnost i obaveza kao predsjednika MO SDA Brezovo Polje i člana SDA, jeste da večeras upoznam javnost i članstvo sa grubim kršenjem Statuta SDA BiH, Izbornih pravila SDA BiH kao i zaključaka Glavnog odbora SDA BiH a koji se odnose na provedbu izbora u SDA.

Žao mi je što moram kazati da su svi ovi prethodno pobrojani akti u izbornom procesu u SDA Brčko distrikta grubo prekršeni, a ta kršenja ogledaju se u tome što izbori nisu održani u jednom danu i jednom terminu u svim mjesnim odborima SDA Brčko distrikta, kako je to centrala SDA BiH predvidjela, čime bi bila smanjena mogućnost manipulacije sa biračima i glasovima, pri provođenju izbora u većini mjesnih ogranaka nije bila osigurana tajnost glasanja a što je prema Izbornim pravilima SDA BiH propisano, ovim pravilima je takođe propisano da se članstvo u mjesnim ograncima pismenim putem obavijesti o datumu i satnici održavanja izbora a zaključkom Glavnog odbora SDA BiH je definirano da to bude 7 dana prije održavanja izbora u samom mjesnom ogranku, a mi smo svjedoci da u nekim mjesnim ograncima SDA Brčko distrikta nije bilo obavještenja u opće, u nekim su se obavještenja postavljala sat vremena prije održavanja samih izbora.

Sami izbori su bili fingirani i ne predstavljaju pravi odraz volje ni onog malog broja birača koji su na iste izašli natjerani raznim pritiscima, treba naglasiti i to da su birači glasali na fotokopiranim a ne na originalnim listićima što dodatno potvrđuje da su izbori u SDA Brčko distrikta bili fingirani te da su provedeni kvazi izbori. Radi se o o grubom i otvorenom proceduralnom inženjeringu trenutne klike na vlasti u SDA Brčko Distrikta.

Mi smo uputili preko dvadeset žalbi i prigovora na ovako proveden izborni proces, ali Izborna komisija SDA Brčko se nije upuštala u meritum istih te ih je odbijala mogu slobodno reći bez razmatranja što govori o pristrasnosti Izborne komisije i direktnom učestvovanju u fingiranju i plagiranju rezultata ovih kvazi izbora.

Članstvu SDA Brčko distrikta nije omogućeno da predlože više kandidata za predsjednika SDA Brčko distrikta čime je duboko poljuljano povjerenje članova koji su preskočeni i nisu bili uključeni u unutarstranačke izbore u SDA Brčko distrikta, te to izaziva nezadovoljstvo u velikom broju članova jer isti ne žele sudjelovati ni u provedbi državnih izbora što dovodi u pitanje odliv velikog broja glasova SDA jer se radi o članovima koji u najgorem slučaju obezbjeđuju između 1500 i 2000 glasova Stranci demokratske akcije a koji zbog poljuljanog povjerenja u SDA Brčko distrikta neće htjeti dati glasove nekome ko im je to povjerenje poljuljao, te uskratio osnovna demokratska prava da biraju i da budu birani.

Safet Bahor, predsjednik JOB –a i potpredsjednik Zlatnih ljiljana BiH na press konferenciji je poručio javnosti da u Brčko distriktu BiH, ako želimo dobro mladim ljudima i želimo da oni ostanu u BiH, kao što smo mi ostali 92. godine i borili se protiv neprijatelja sada moramo reći istinu da ovo rukovodstvo SDA, koje predvodi Bošnjake u gradu nije dobro i da ga treba promijeniti. Vrijeme je konačno da se biraju sposobni, a ne podobni ljudi. Drago mi je da se konačno u svima nama probudio razum posebno u mladim osobama, ali vidim da postoji i jaka podrška boračke populacije te se iskreno nadam da ćemo imati podršku centrale SDA BiH da iz ovih problema izađemo jači i jedinstveniji, a u jedinstvu je snaga.

 

 

S.S.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email