Esed Kadrić kao Robin Hud: Bogati (advokati) se moraju fiskalizirati

Nakon odluke brčanskog Apalacionog suda, osmomjesečna obustava rada odvjetnika će biti okončana jer je utvrđeno da Zakon o fiskalnim sustavima, čijom se izmjenom fiskalizira odvjetnička djelatnosti, nije u skladu sa Statutom Distikta.

Predsjednik Skupštine Esed Kadrić to je prokomentirao na način da poštuje odluku suda, najavljujući i nove poteze zakonodavne vlasti.

„Jasno je da je sud utvrdio da se radi o proceduralnom propustu, zato što se nije Zakonodavna komisija izjasnila o amandmanu na Zakon o fiskalizaciji, a ne o materijalnoj neusklađenosti propisa. Nakon ovoga mislim da će uslijediti ponovna inicijativa za usvajanje zakona koji će uvesti advokate u sistem fiskalizacije“, rekao je Kadrić.

Tom prilikom iznio je i svoj stav na, kako kaže, pogrešno tumačenje presude od pojedinaca.

“Žalosti me što imamo pojedince koji se raduju činjenici da oni koji ostvaruju velike prihode u ovom trenutku neće biti u sistemu fiskalizacije, zanemarujući činjenicu da obični trgovci ili sitne zanatlije moraju biti u tom sistemu. To je njihovo određenje u odnosu na sve kategorije građana”, poručio je Kadrić.

 

Izvor: RBDBiH

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email