I pored zabrana i upozorenja Dan Republike Srpske obilježen i u Brčkom

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i premijer Republike Srpske Radovan Višković položili su danas vijenac na Spomen-obilježje palim srpskim braniocima Brčkog povodom Dana Republike Srpske – 9. januara.

Cvijeće su položili i ministri uprave i lokalne samouprave Republike Srpske Lejla Rešić, rudarstva i energetike Petar Đokić, trgovine i turizma Suzana Gašić, porodice, omladine i sporta Sonja Davidović, poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Boris Pašalić, direktor Policije Republike Srpske Darko Ćulum, narodni poslanik Nedeljko Ćorić.

Na Spomen-obilježje cvijeće su položili i gradonačelnik Brčkog Siniša Milić, predstavnici organizacija proisteklih iz odbrambeno-otadžbinsko rata, političkih partija, te javnog i političkog života.

Nakon polaganja vijenaca, obilježavanje Dana Republike u Brčkom nastavljeno je svečanim prijemom zvanica u hotelu “Jelena”.

Republika Srpska obilježava Dan Republike 9. januara jer je tog datuma 1992. godine osnovana pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH, nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju mimo volje Srba, koji su imali konstitutivni status.

 

(rtrs.tv)

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email