Brčanska cirkusijada: Kada može na molitvu u džamiju, može i na "molitvu" u R Srpsku

Prvi Bošnjak u Vladi Brčko distrikta Bosne I Hercegovine, Sead Šadić,  glavni kordinator , zatražio je od gradonačelnika Siniše Milića, dogradonačelnika  Ante Domića i Davora Šolaje, sekretara Vlade, odgovor na pitanje ko je  odobrio zaposlenicima da danas od 11,30 do 14 sati prisustvuju obilježavanju Dana Republike Srpske u Brčkom.

U zvaničnom upitu poslanom putem LOTUS-a, interne  mreže u brčanskim institucijama, koji smo imali priliku da vidimo, Šadić podsjeća da je odlukom Ustavnog suda BiH ovaj praznik proglašen neustvanim.

On potom pita da li su izuzev trojice čelnika Vlade i drugi ravnatelji organa u Vladi distrikta pustili podređene da u toku radnog vremena prisustvuju ovom događaju. Osobito ga je zanimalo da li je gradonačelnik Siniša Milić dao suglasnost da se puste zaposlenici.

Prema nezvaničnim informacijama pojedini niži činovnici na osnovu ovog upita pokušali su da ospore pravo zaposlenicima srpske nacionalnosti u institucijama distrikta da odu na proslavu, ali su brzo povukli svoje  naloge

Istovremeno, niko od pozvanih visokih dužnosnika u Vladi Brčko distrikta BiH ne postavlja pitanje odlaska na molitve u toku radnog vremena što obilato koriste zaposlenici u institucijama distrikta, iako to odsustvovanje nije regulirano ni jednim propisom. Uz to zaposlenici nesrpske nacionalnosti prisustvuju obilježavanjima raznih godišnjica, koje također nisu regulirane Zakonom. To niko od srpskih zvaničnika javno ne spori.

 

(Redakcija)

eBrčko

Izvor: eBrčko

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email