9. januar je diskriminatorski praznik, ni pravno ni etički nije prihvatljivo slaviti i ponositi se ovim datumom

Gospodin Zijad Ražanica, predsjednik političke partije Demokratska fronta Brčko Distrikta BiH,  oglasio se povodom obilježavanja dana Republike Srpske (09.01.) u Brčko Distriktu BiH. Njegovu izjavu prenosimo u cijelosti:

„Ovaj datum prije svega obilježava početak etničkog progona i stradanja nesrpskog naroda. Datum je nadahnut prije svega događajem koji je bitan za samo jedan konstitutivni narod u BiH, dok budi bolne uspomene za druge narode. Prisjetimo se stava Venecijanske komisije da je 9. januar diskriminatorski, te da nije etički prihvatljivo slaviti i ponositi se ovim datumom. Pored toga je ovaj datum proglašen neustavnim od strane Ustavnog suda BiH. Entiteti nemaju nikakve ovlasti u Distriktu, samo ih država BiH ima.

Za mene je bolno i neprihvatljivo da se ovaj dan obilježava u multietničkom gradu kao što je Brčko Distrikt BiH. Takvi postupci su provokativni i imaju za cilj da prošire razlike među građanima i narodima.

Osuđujem isto tako dolazak Milorada Dodika u Distrikt na obilježavanje ovoga datum. Ono što donosi većini građanima su nove uvrede i destabilizaciju. Svi znamo zašto dolazi: da bi pokupio simpatizere za svoje neustavne i agresivne planove i postupke. Njega definitivno ne interesuju građani naše zajednice, njega interesuje ova teritorija koja ga mnogo sputava u njegovom sanjarenju.

   Pored toga što osuđujem obilježavanje 9. Januara, želim jasno izraziti nerazumijevanje zbog čega Bošnjaci i Hrvati u institucijama Brčko Distritka ne reaguju na neustavno obilježavanje Dana R Srpske u Distriktu, a istovremeno se boje da javno i institucionalno obilježe Dan državnosti BiH 25. Novembra, koji je legalni državni praznike daytonske BiH. Ovaj dan je bitan za svakog stanovnika naše domovine, a ne za samo jedan konstitutivni narod.

   Ovdje imamo kuće, ovdje nam djeca idu u školu, ovdje se družimo sa ostalim stanovnicima, stoga je ovo vaša domovina. Moramo mnogo toga uraditi kako bi BiH postala ekonomski, socijalno i politički stabilna država. Udružimo se na tom projektu za bolju budućnost svih nas.“, kazao je gospodin Ražanica.

 

BF

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email