Kako je Čelik postao (su)vlasnik INTERNACIONALNOG FAKULTETA u Brčko Distriktu BiH?!

U registru poslovnih subjekata u Bosni i Hercegovini Mirza Čelik je podveden kao osnivač sa dioničkim udjelom visokoškolske ustanove INTERNACIONALI UNIVERZITET Brčko distrikta. Čeliku je od strane SDA povjereno da bude predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo iako se za njega zna da je umiješan u mnoge koruptivne stranačke akcije.

Za očekivati je da će ovakvih senzacionalno-kriminalnih informacija svakim danom biti sve više kad će građani shvatiti da je Čelik zaista problem velik. Uskoro se očekuje podizanje optužnice protiv aktera afere „Zadruga“.

Kako je pisao sarajevski portal Žurnal bivša glavna sarajevska kantonalna tužiteljica Dalida Burzić pokušala je prikriti ključnu stvar – iz optužnice u predmetu „Zadruga“ misteriozno su nestali najmoćniji i najbitniji akteri ovog slučaja.

A to su Hamed Ramić, vlasnik kompanije Euroasfalt. Bio je finansijer SDP-a i SDA. Po nalogu Tužilaštva Kantona Sarajevo, u svojstvu osumnjičenog u predmetu Zadruga Ramić je ispitan 15. februara 2018. godine. Osumnjičeni je radnike plaćao kešom kako bi izbjegao plaćanje poreza. Sve transakcije obavio je preko Zadruge, a prema spisu Tužilaštva Kantona Sarajevo, osumnjičen je da je oprao oko 800 hiljada maraka. No, njegovog imena nema u optužnici. Istina, glavna kantonalna tužiteljica još ljetos se sastajala sa Ramićevim braniteljima u vezi spisa Zadruga.

Mirsad Berberović vlasnik je i direktor kompanije Bihexo. Poznatiji je kao zet porodice Izetbegović. I on je, u svojstvu osumnjičenog, ispitan sredinom februara prošle godine, kada su mu određene i mjere zabrane. Osumnjičen je za pranje 200 hiljada maraka. Nije optužen.

Mirza Čelik dugogodišnji je kadar SDA. Prije nego je stupio na dužnost u Skupštinu Kantona Sarajevo, bio je odgovorno lice u porodičnoj kompaniji „Telefongradnja“. Krajem februara 2018. godine ispitan je u svojstvu osumnjičenog. Nije optužen.

 

 
Izvor: (TBT)

 

 

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email