Zakon o radu bit će samo slovo na papiru bez određenih promjena

Nedavno usvojeni Zakon o radu trebao bi donijeti mnoge izmjene u korist zaposlenih, međutim, predsjednik brčanskog Sindikata Ilija Kalajdžić tvrdi da će zakon biti samo slovo na papiru bez određenih promjena.

„Zakon bi trebalo što prije staviti u funkciju, međutim u Sindikatu postoji opravdana bojazan zbog činjenice da nemamo nadležno odjeljenje za rad u Vladi koje će omogućiti da se donesu opšti akti u skladu sa ovim zakonom“, rekao je Kalajdžić.

Samo usvajanje zakona jeste svojevrsni pomak, ali bitnije promjene i bez kolektivnog ugovora neće biti, jer je trenutno i Inspektorat nemoćan da vrši kvalitetan nadzor primjene.

„Ono što je dobro u ovom zakonu jeste da se dnevni odmor računa u radno vrijeme, a da je godišnji odmor minimum dvadeset dana. Ali bitan je kolektivni ugovor. Njega priželjkuju inspektori rada, jer je sada trenutno sve u jednom pravnom haosu koji bi kolektivni ugovor uredio“, rekao je Kaladžić.

On je istakao da je potrebno i da se usklade prava radnika u javnoj upravi i radnika u realnom sektoru, uprotivnom prijeti egzodus radnika iz Brčkog u inostranstvo.

 

Izvor: RBDBiH

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email