Da li su brčanski advokati platili kazne zato što nisu nabavili fiskalne kase?

Nakon višegodišnjeg kašnjenja u odnosu na entitete, Brčko distrikt je prošle godine konačno završilo proces uvođenja fiskalnih kasa.

Prema podacima Poreske uprave Brčko distrikta, do polovine januara ove godine registrovano je 2.939 aktivnih fiskalnih uređaja sa kojih se svakodnevno dostavljaju izveštaji preko kojih je evidentirano oko 15 miliona fiskalnih računa i promet od milijardu 645 miliona KM.

– I dalje ima prometa koji je obavljen, a nije evidentiran preko fiskalnih uređaja, a u ovu cifru nisu uračunati prometi bezgotovinskog plaćanja i subjekata koji nisu obuhvaćeni fiskalizacijom - rekao je Miodrag Trifković, direktor Poreske uprave.

Ističe da je izvršena kontrola svih obveznika koji nisu nabavili fiskalne uređaje i da su izdati prekršajni nalozi.

- Odbili smo najveći broj prigovora koje su obveznici podneli na zapisnike o kontroli, izuzev u slučajevima gde su nabavljeni fiskalni uređaji ali gde iz tehničkih razlog preko njih nije obavljan pomet - pojašnjava Trifković, piše Srpskainfo.

Među obveznicima za koje su izdati prekršajni nalozi i koji su odlučili da zatraže sudsko odlučivanje su i brčanski advokati koji su nakon osam i po meseci štrajka pokrenutog zbog fiskalizacije polovinom januara počeli da rade. Prekid štrajka advokata usledio je nakon objavljivanja presude Apelacionog suda Brčko distrikta koji je ocenio da procedura donošenja izmena Zakona o fiskalnim sistemima, kojom su advokati obuhvaćeni fiskalizacijom, nije bila u skladu sa Statutom Brčko distrikta.

Mirko Simić, advokat koji je tokom štrajka bio u protestnom odboru rekao je da njegove kolege preuzimaju predmete, a sudeći po brojkama koje je izneo, pred njima je mnogo posla.

- Kod suda je 1.250 parnica, oko 200 krivičnih i više od 10.000 izvršnih predmeta. Takođe, ima oko 800 predmeta u našim kancelarijama za koje nisu predate tužbe ili drugi akti - rekao je Simić.

Odlukom Aplacionog suda i početkom rada advokata problem fiskalizacije ove delatnosti ipak nije do kraja rešen. U Skupštini Brčko distrikta se nalaze čak tri predloga za izmene Zakona o fiskalizaciji.

Nezavisni poslanik Uroš Vojnović predlaže da se uz usluge koje se plaćaju žiro računom izuzme i promet proizvoda i roba koje se takođe plaćaju žiralno. Klub poslanika Socijalističke partije uz izuzimanje prometa dobara na veliko traži i izuzimanje advokata, igara na sreću i još nekih djelatnosti, a nekoliko bošnjačkih poslanika krajem decembra je dostavilo predlog izmena Zakona o fiskalnim sistemima koji ne predviđa izuzimanje tih delatnosti.

Simić kaže da poslednji predlog koji predviđa fiskalizaciju advokatske delatnosti smatra potpuno nerazumnim.

- Ovo je ponovni pokuša da se utiče na rad pravosuđa. To nije dobro ni razumno jer se radi protiv jedne institucije vlasti i građana Brčko distrikta - rekao je Simić ističući da advokati ne razumeju zašto se ne mogu harmonizovati sa enitetima. On je izrazio nadu da ovaj predlog neće dobiti podršku poslanika.

Ovi zakoni bili su uvršteni u dnevni red Skupštine čije je zasedanje počelo 15. januara ali je njihovo razmatranje odloženo.

Predsednik Skupštine Esed Kadrić rekao je da je razmatranje odloženo jer će se pokušati sa usaglašavanjem predloženih izmena Zakona o fiskalnim sistemima.

– Dogovorili smo da predlagači tih zakona zajedno sa Pravosudnom komisijom, Direkcijom za finansije i uz poziv advokatskim komorama vide koja su to najbolja rešenja - rekao je Kadrić.

 

Izvor: https://www.blic.rs/vesti/republika-srpska/advokati-poceli-s-radom-osam-i-po-meseci-strajka-zbog-fiskalizacije/pn4phqf

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email