USVOJENE IZMJENE ZAKON O INSPEKCIJAMA

Prijepodnevni rad Skupštine Brčko Distrikta BiH započeo je pauzom. Očigledno da su vladajuće stranke i poslanici nisu “utalili” pa su morali nastaviti “usaglašavanje” oko Zakona o inspekcijama, zbog kojeg je prekinuta 58. redovna sjednica Skupštine.

Izmjene ovog zakona idu ka tome da se pozicija šefa Inspektorata, koja je do sada bila trajna, uvede kao mandatna. To znači da se ova veoma bitna funkcija deprofesonalizira, odnosno politizira. Sada i formalno šef Inspekcija  ne treba da radi po zakonu, nego po želji politike, mada je to i do sada velikim djelom bio slučaj.

 
   Za početak će se smijeniti Damir Bulčevića jer nije slušao stanačkog vođu, a onda će politika  nastaviti da određuje da li novi šefovi Inspektorata slušaju stanačke vođe.

   Nakon duže pauze na kojoj su se poslanici vladajuće većine  “utalili” jednoglasno je usvojen pomenuti Zakon. Bez riječi komentara ni od pozicije, ni od opozicije. Svaka čast, narodni poslanici!

   Nakon toga novi zakoni i odluke oko kojih se vladajući nisu postigli dogovor. Pa opet pauza da se vladajući “utale”. Ovaj put pauza je trajala beskrajno dugo takao da Skupština nije ni nastavljena. I tako od skupštine do skupštine u godini u kojoj se obećava  novi prosperitet Brčko Distrikta BiH.

 

E.U.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email