Budžet za 2020. g.- ništa novo u odnosu na prethode

   Skupština Brčko Distritka Distrikta usvojila je danas  (31. Januara) budžet ove lokalne zajednice za 2020. godinu u iznosu od 256 miliona KM.

   Ako se ostave po strani svečarske i prigodne izjave čelnih ljudi Distrikta onda i ovaj budžet ne nudi ništa novo u odnosu na ranije budžete, mada su neke sporne stavke iz ranijeg perioda sada, bar prividno, prikrivene. Čast opozicije i kritičkog pristupa ovom najvažnijem dokumentu spasio je poslanik Esad Atić koji je razotkrio staru praksu i u ovome budžetu.

    Atić je ukazao da se prihodovna strana budžeta ponovo fiktivno povećava jer su apetiti vladajućih stanaka svake godine sve veći i veći. Koruptivni grantovi oko kojih se dizala velika prašina i zbog kojih je i donesen novi Zakon o budžetu i dalje su tu, samo ovaj put neće bitu izraženi kroz amandmane, nego kroz glavnu knjigu budžeta. Sve u svemu sve ide po starom, na žalost našeg Supervizora.I dalje dominira darodavna komponenta budžeta a ne razvojna.U ime predlagača Vlade Distrikta gradonačelnik Siniša Milić je prijedlog budžeta okarakterisao kao razvojni sa bitnom socijalnom komponentom. „Izdvajamo značajna sredstva za segment diječije, odnosno socijalne zaštite. Preko deset miliona je izdvojeno i za segment zdravstvenog osiguranja lica koja ga po drugim osnovama ne mogu ostvariti. Nadalje, za subvencije komunalnih usluga za socijalno najugroženije osigurano je 800.000. maraka. Preko milion ide za jednokratnu  pomoć penzionerima, te više od dva miliona maraka, za boračke kategorije“, rekao je gradonačelnik Siniša Milić.

   Ovom izjavom je gradonačelnik samo potvrdio da Vlada ostaje Djeda mraz koji dijeli socijalne „paketiće“ najugroženijim, naravno najviše onima koji će glasati za vladajuće stranke. Nema ti nikakve razvojne komponente. Imaš javne pare, pa dijeliš, po sumnjivim kriterijima. Ništa više od toga.

 

E.U.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email