Borba protiv korupcije pri zapošljavanju u javnom sektoru u Brčko Distriktu. Istinska borba ili javno “simuliranje”?

Omladinski centar „Vermont“ kao članica mreže „ACCOUNT“ počinje sa implementacijom projekta borbe protiv korupcije pri zapošljavanju u javnom sektoru, koji ima za cilj monitoring i prikupljanje podataka od samih zaposlenih i menadžmenta u institucijama Brčko distrikta BiH, kako bi se razvila potencijalna rješenja i otkrili bitni segmenti u borbi protiv korupcije.

Negativni uticaji koji se događaju pri zapošljavanju kao što su mito, „stranačko zapošljavanje“, „usluga za uslugu“ i drugi oblici su niz nezakonitosti koji nisu u skladu sa Pravilnikom o zapošljavanju. Kroz različite mehanizme možemo spriječiti zloupotrebu zakona, no vrlo je bitno poći od početnih koraka koji bi vodili ka većim zamacima kada je u pitanju korupcija pri zapošljavanju u javnom sektoru.
“Hoćemo da uradimo analizu borbe protiv korupcije u zapošljavanju u javnom sektoru, u vladama u BiH, javnim institucijama, firmama gdje je to nekako rak rana našeg društva i gdje je percepcija građana da se najviše dešava korupcija. Želimo doći do podataka po kojima ćemo dalje da radio, da ne bi bilo “rekla-kazala”” rekao je Damir Radenković, direktor OC Vermont.
Centar za razvoj medija i analize kao nosilac i INFOHOUSE kao glavni partner programa Antikorupcijska mreža u BiH – ACCOUNT, koji je finansijski podržan od strane Američke agencije za međunarodni razvoj , podržali su projektni prijedlog Omladinskog centra „Vermont“ usmjeren na aktivnosti monitoringa i izvještavanja o korupciji u oblasti zapošljavanja u javnom sektoru, te se sa implementacijom projektnih aktivnosti počinje već u ovom mjesecu. Ovdje je neizbježno pitanje i gdje je Brčko distrikt u odnosu na ostatak zemlje.
“Iskreno, mnogo zaostajemo. U cijeloj zemlji je usvojena Strategija za borbu protiv korupcije a Brčko nije uradilo skoro ništa. Akcioni plan za borbu protiv korupcije u Brčkom nije realizovan ni 2% iz prošlog saziva, ovaj nismo ni radili. Vlada Brčko distrikta je prije desetak dana imenovala radnu grupu za borbu protiv korupcije. Ostavljena su i dva mjesta za nevladin sektor što je dobar put jer jedino saradnjom možemo napraviti pomak” kaže Radenković.
Radenković tvrdi da su postojali određeni pritisci od strane Delegacije EU u našoj zemlji i Agencije za borbu protiv korupcije da se u Brčkom počne ubrzano raditi po ovom pitanju.
“Vlada Brčko distrikta je pred startegije i akcionog plana dobila zaduženje da uradi i antikoruptivne zakone. To su tri zakona: zakon o prijavljivačima korupcije, zakon  o oduzimanju nelegalno stečene imovine i zakon o tijelu koje će biti nadležno za borbu protiv korupcije. Za sada je najviše nedoumica oko toga da li će to biti kancelarija, agencija ili nešto slično. U svim zemljama u okolini su to nestranačka tijela međutim kod nas vlada želi da to bude u sklopu Vlade Brčko distrikta što je, po nama iz nevladinog sektora, možda pogrešan put” zaključio je Radenković.  

August 1, 2017 BDC TV Brčko 0

Sve ovo smo do sada mnogo puta čuli pa se bojimo da se i ovaj put ne ostane samo na “monitoringu i prikupljanju podataka”, a ne istinskoj borbi protiv korupcije. Stvari su ovdje do kraja jasne. Samo je pitanje da li imamo hrabrosti da se tome suprotstavimo ili ćemo i sami biti dio te “priče”.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email