Moguća prijava zbog nepravilno istaknutih državnih zastava BiH

Nakon nedavnog skrnavljena srpske zastave u selu Gornje Dubravice kod Brčkog, ovih dana svjedočimo još jednom slučaju skrnavljenja državnih obilježja.

U želji da 1. mart obilježe kao državni praznik, odnosno Dan nezavisnosti BiH, aktivisti udruženja Stećak u Brčkom okitili su sam centar grada zastavicama BiH koje su nepravilno postavljene.

Ovaj potez mladih zaista ne bi bio ništa neobično da, pored toga što se u Brčko distriktu 1. mart ne obilježava kao zvanični praznik, zastave BiH nisu okrenuli naopačke i tako izvrgnuli ruglu i podsmijehu i zastavu i državu u kojoj živimo i još jednom dokazali da se o nacionalnim stvarima bave oni koji najmanje znaju o naciji.

Skrnavljenje nije samo cijepanje ili paljenje simbola države, ono se prepoznaje i u nepravilnom isticanju zastave koja je u navedenom slučaju okrenuta naopako. Prema Zakonu o zastavi BiH, građani mogu biti novčano kažnjeni ako nepravilno postave zastavu BiH.

Na ovakav potez udruženja Stećak, danas je reagovao i gradonačelnik Brčko distrikta Siniša Milić, koji je izjavio da u ovakvom ponašanju zaposlenih u institucijama distrikta, koji su dali nalog za korišćenje resursa Vlade, svakako ima elemenata disciplinske i krivične odgovornosti.

"Zatražio sam od inspektorata i Policije da utvrde sve elementi ovog čina. Ukoliko bi se omogućilo ovakvo ponašanje, kojim se osim Zakona o praznicima krši i Zakon o komunalnim djelatnostima Brčko distrikta BiH, doćićemo u poziciju da ubuduće na javnim površinama svako postavlja šta hoće", istakao je gradonačelnik Milić.

 

Izvor: eBrcko

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email