Obraćanje povodom novonastale krize Pokreta socijalne pravde i demokratije Brčko

Pokret SPD Brčko traži: Hitno usvajanje sredstava kroz budžet za 2020. godinu za pomoć građanima i privredi usred krize izazvane pandemijom virusa korona

POZIV GRAĐANIMA NA ODGOVORNO PONAŠANJE

Pokret SPD podržava napore vlade da provodi aktivne mjere na suzbijanja virusa korone i apeluje na građane na odgovorno ponašanje u provođenju mjera koje vlada propisuje. Pokret SPD ukazuje na potrebu jos aktivnijeg djelovanja vlasti na saniranju negativnih posledica ove epidemije na privredne aktivnosti te pogotovo na stanovništvo obzirom da se najavljuje još teže stanje koje će pratiti rigorozne mjere ograničenja i zabrana u uslovima vanrednog stanja.

 ZAŠTITI KATEGORIJE STANOVNIŠTVA KOJE SU NAJVIŠE POGOĐENE OVOM KRIZOM

 Smatramo pririotetnim upravo hitnim preduzimanjem mjera pomoći ugroženom stanovništvu, prije svega onim koji ostaju bez posla, koji su na dopustu zbog ovih mjera, koji su sa maloljetnom djecom koja u ovo vrijeme nisu u školama i vrtičima, zatim građani koji su u stanju socijalnih potreba, kao što su penzioneri i nezaposleni itd. koji u ovu neizvjesnost ulaze bez potrebnih osnovnih životnih namirnica, higijenskih sredstava i sa nizom drugih egzistencijalnih problema koji ih očekuju u najavljenoj samoizolaciji. Mi apelujemo da vlast u Distriktu BiH upravo sad pokaže punu solidarnost prema ugroženim građanima, te da prije usvajanja budžeta već sad izdvoji namjenska sredstva za ove mjere solidarnosti prema svojim građanima.

PRI USVAJANJU BUDŽETA SREZATI GRANTOVE I NEPOTREBNE PROJEKTE NA MINIMUM

Naša je poruka smanjite apetite za grantovima, pomozite ugroženim koji u budžetu od 256 miliona maraka moraju imati svoje mjesto. Zato odmah i bez odlaganja angažujte humanitarne organizacije i njihove volontere i sa incijalnim sredstvima obezbjedite više hiljada paketa osnovne pomoći najugroženijim kako se nebi osjećali sami i odbačeni. Pokret SPD će insistirati da timovi u okviru kriznog štaba vlade sačine i druge konkretne vidove pomoći građanima kojima je ta pomoć potrebna i to odmah i bez odlaganja. Zato još jednom se obraćamo vlasti da se prilikom donosenja budžeta sledećih dana izdignu iznad još uvijek prisutnog stanja snažnog lobiranja pojedinaca i pojedinih političkih grupacija da se izdvajaju značajna sredstva za grantove stotinama udruženja te za sitne projekte javnih rasvjeta puteljaka isl. i nizu drugih trošenja koja su daleko od potrebnih proriteta, uostalom to građani od vas očekuju to su i njihova sredstva koja vi samo raspoređujete.

POMOĆ OŠTEĆENOJ PRIVREDI, POGOTOVO MALIM I SREDNJIM PREDUZEĆIMA

 Kako je za saniranje negativnih posledica za privredu potrebno preduzeti niz konkretnih mjera u dužem periodu nakon saniranja pandemije na tome očekujemo predan rad vlade obzirom da u ovim uslovima imamo dosta dobrih riješenja koja se nude u regiji kod kojih je stanje još složenije. Obzirom na veličinu budžeta i oročenih više od 100 miliona maraka uvjereni smo da se mogu sačiniti efikasni programi saniranja stanja narocito u malim i srednjim preduzećima i održavanju postojećih radnih mjesta i za nastavak najavljenih reformi koje nemaju alternativu.

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email