Suočavanje sa krizom zbog koronavirusa je prilika da Brčko distrikt pokaže kako se zajednica može držati zajedno

Prvi zamjenik visokog predstavnika i supervizor za Brčko Distrikt Michael Scanlan izrazio je punu podršku naporima institucija Brčko Distrikta na očuvanju zdravlja stanovništva i sprečavanju širenja virusa COVID-19. Tijesna suradnja i koordinacija vlasti Distrikta sa predstavnicima drugih nivoa vlasti, uključujući Predsjedništvo i Vijeće ministara BiH, za svaku su pohvalu i od ključnog su značaja za uspješno nošenje sa izazovima s kojima se suočava Bosna i Hercegovina.

Supervizor je posebno pohvalio odličan profesionalni rad i koordinaciju između Policije Brčko Distrikta BiH, Tužilaštva Brčko Distrikta BiH, Tužilaštva Posavskog kantona, Tužilaštva BiH te Centralnog istražnog ureda Granične policije Bosne i Hercegovine koji su doveli do hapšenja graničnog policajca koji je omogućio nelegalan ulazak u BiH za tri osobe koje su doputovale iz visokorizičnog područja. Zahvaljujući brzoj reakciji policije i pravosudnih tijela, ove tri osobe su locirane i naložena im je izolacija, a pripadnik Granične policije je uhapšen pod sumnjom da je počinio krivično djelo u oblasti korupcije.

Supervizor poziva sve građane da se ponašaju odgovorno, te da pažljivo slijede upute medicinskih stručnjaka i relevantnih institucija. To uključuje sprečavanje izlaganja koliko god je to moguće, obavljanje poslova u virtualnom obliku kada god je to moguće, socijalno distanciranje, prijavljivanje nadležnim organima ukoliko ste putovali u visokorizična područja te samoizolaciju ukoliko je takva mjera izrečena. Tu zvaničnici Brčko Distrikta imaju priliku da služe za primjer drugima, što je signal pravog liderstva. Visoki predstavnik, osoblje OHR-a i ja sâm se pridržavamo ovih smjernica.

Svi segmenti društva moraju raditi zajedno kako bi na ovu krizu odgovorili ozbiljno i odgovorno. Što prije ova kriza prođe, prije će se građani moći vratiti u dnevnu rutinu, a vlasti će moći nastaviti rad na provođenju suštinske dobre uprave, infrastrukturi i inicijativama koje za cilj imaju rast privatnog sektora, a što će stvoriti bolju budućnost za Distrikt.

 

Izvor: RBDBiH

 

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email