Ugostitelji traže pomoć za spas desetina tisuća radnih mjesta

Sve ugostitelje koji zakupljuju prostor u društvenom sektoru treba osloboditi plaćanja kirije za vrijeme zabrane rada. To je jedan od prijedloga Udruženja hotelijera i restoratera u BiH, koji su se, sa nizom predloženih mjera obratili vlastima, tražeći pomoć za prevazilaženje novonastale situacije izazvane virusom korona. Kako tvrde, ako se ugostiteljsko-turističkoj privredi hitno ne pomogne, poslodavci će biti prisiljeni da desetine tisuća radnika pošalju na Biro za zapošljavanje, prenose Nezavisne novine.

Predlažu, primjera radi, i oslobađanje od uplate doprinosa na osobne dohotke za radnike za period zabrane rada.

“Tražiti da banke oslobode, kako radnike tako i poslodavce plaćanja rata kredita (i kamate kredita) za vrijeme trajanja zabrane rada. Osloboditi od plaćanja komunalne takse, takse za istaknutu firmu i drugih parafiskalnih nameta za vrijeme zabrane rada u ugostiteljskoj privredi”, naveli su u ovom udruženju, u dopisu koji su, uz ostale, poslali vladama FBiH, RS, Brčko distrikta i županija te Ministarstvu vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Predložili su ugostitelji i da budu oslobođeni od plaćanja fiskalnih režijskih troškova, kao što su čistoća, kablovska TV, TV pretplata i internet.

Ukidanje naknada

“Treba ukinuti i naknade za ljetne bašte za vrijeme trajanja zabrane rada”, naveli su iz ovog udruženja.

Amir Hadžić, predsjednik Udruženja hotelijera i restoratera BiH, rekao je za “Nezavisne” da su ugostitelji ti koji pune budžet te da im je pomoć neophodna.

“Nadležni bi se trebali angažirati da ovaj sektor ne potone”, rekao je Hadžić.

Iz Ministarstva trgovine i turizma RS, koje je zaprimilo ovaj dopis, ističu da će sagledavanje stanja u cjelokupnom privrednom sektoru, uključujući i sektor turizma, biti predmet analiza Vlade RS u narednom razdoblju.

“Napominjemo da će mjere koje je izdao Republički stožee za izvanredne situacije, a koje se odnose na poslovanje gospodarskih subjekata, biti primijenjene i na subjekte iz sektora turizma. Ovo se prije svega odnosi na odgađanje plaćanja određenih obaveza koje proizlaze iz završnih računa te na reprogram određenih obaveza koje se odnose na kreditna zaduženja. Pored ovih mjera, u narednom razdoblju će biti sagledani i drugi modaliteti pomoći za privredne subjekte u RS”, kažu za “Nezavisne” iz resornog ministarstva.

Iz Vlade Brčko distrikta kažu kako im službeno ovaj dopis nije stigao.

“Vlada je na izvanrednoj sjednici, održanoj u utorak, razmatrala prijedlog mjera koje je Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu predložilo prije usvajanja proračuna Brčko distrikta BiH, kako bi mogla biti osigurana sredstva koja su u ovom trenutku potrebna da bi se umanjile štetne posljedice pojave koronavirusa.

Te mjere odnose se i na hotelijere i restoratere”, rekli su za “Nezavisne” iz Vlade Brčko distrikta BiH.

Predloženo je, recimo, da se za prvu kategoriju radnih mjesta koja su trenutno van pogona izvrši subvencionisanje poreza i doprinosa na plaće koje poslodavci treba da isplate za treći mjesec.

“Stotine tisuća maraka štete”

Kako pišu Nezavisne, i Udruženje radnika ugostiteljstva i turizma RS poslalo je prije nekoliko dana dopis resornom ministarstvu, u kojem ministra trgovine i turizma Suzanu Gašić mole da učini sve kako bi u ovom teškom trenutku pokušali umanjiti štetu koja se sad, kako navode, mjeri stotinama tisuća maraka. Između ostalog, predlažu oslobađanje od uplate doprinosa na osobne dohotke za radnike tokom zabrane rada, oslobađanje od plaćanja svih komunalnih taksa i parafiskalnih nameta u trajanju od šest mjeseci te da se zahtijeva od banaka oslobađanje od plaćanja rata kredita na minumum šest mjeseci, kako za ugostiteljsko-turističke radnike, tako i za poslodavce.

 

Vrisak.info

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email