U BRČKO DISTRIKTU KOJI GODIŠNJE RASPOLAŽE SA OKO 250 MILIONA KM JOŠ UVIJEK IMATE GRADSKA NASELJE BEZ VODOSNABDIJEVANJA, KANALIZACIJE, PUTEVA, RASVJETE…

   Odgovor na pitanje kako se živi u Distriktu koji raspolaže sa oko 250 miliona KM godišnje ne tražiti od političara na vlasti, nego pogledajte egzaktne podatke o životnim uslovima koji ovise od javnih sredstava.

Kada su u pitanju kapitalni projekti, od kojih u bitnome ovise životni uslovi stanovništva, oni se realiziraju u minimalnom iznosu od 2-7%, najvećim dijelom zbog nesposobnosti onih koji obnašaju javne funkcije (članova Vlade). Nedavno je i sam dogradonačelnik Domić apelovao na članove Vlade da ubrzaju postupke i aktivnosti na realizaciji kapitalnog budžeta. No, kako to postići kada za članove vlade imenujemo ljude kojima je to prvo zaposlenje, dakle osobe koje još uvijek ništa konkretno nisu radili a kamoli nešto bitno i uradili. Kakve su posljedice takvog stanje najbolje govori stanje na terenu. U Distriktu još uvijek imate gradska naselja koja nemaju vodosnabdijevanje, kanalizaciju, puteve rasvjetu…    Evo šta o uslovima života MZ Dizdaruše govori njen predsjednik gospodin Hajrudin Cifrić. Zbog sporosti u realizaciji odobrenih infrastrukturnih projekata, na Dizdaruši, koja ima oko 1.500 domaćinstava, još uvijek postoje problemi oko vodosnabdijevanja, kanalizacije, puteva i rasvjete. Cifrić ističe da je bez vode oko 250 kuća, da je još uvijek 14 ulica neasfaltirano, da se čeka priključak na kanalizaciju, odnosno kolektor prema Grčici, te da nema rasvjete u ulicama.
“Najgore nam je što postoje odobreni projekti, ali, nažalost, njihova realizacija kasni. Odobren nam je projekat za vodosnabdiijevanje za kompletne ulice Ćamila Sijarića, Dizdaruša 2, Bareš 1.  Zatim projekt kanalizacije za Dizdarušu 2, onda ulična rasvjeta za četiri ulice, te projekt za završetak asfaltiranja dvije do tri ulice. Međutim, Vlada još nije donijela program za rad, sredstva se još ne mogu dobiti i ne vjerujem da će i ove godine išta biti urađeno”, izjavio je Cifrić, prenosi Radio Brčko.
On je pojasnio da se građani koji nisu priključeni na vodovod snabdiijevaju vodom sa obližnjih česama i iz bunara čija voda nije za piće.
Govoreći o problemima, istakao je i da je put koji vodi do područne škole neuslovan i rizičan za djecu.
“Djeca u školu i danas idu po blatu kad je kiša, i po mraku jer nema rasvjete. Ulica koja vodi do škole je u stvari alternativni put, iako ima projekat kuda ide trasa. Također se i ne kosi redovno, i ima i zmija, ali i pasa koji napadaju djecu. I glavna cesta je opasna jer ljudi prebrzo voze, pogotovu na potezu od katoličkog groblja do raskršća prema Begovači, i to u večernjim satima. Više puta smo se zbog toga obraćali policiji, međutim samo obilježavanje pješačkih prijelaza nije dalo nikakve rezultate”, pojasnio je Cifrić.    Teško je i povjerovati da ovo naselje živi u 21. vijeku i da pripada administrativnoj jedinici koja raspolaže godišnje sa oko 250 miliona KM. Kako se ovo stanje može popraviti. Pa odgovor je jednostavan. Distrikt raspolaže ogromnim novčanim sredstvima. Samo trebamo izabrati ljude koji prije svega imaju znanje,a onda i volju da nešto urade za Brčko Distrikt BiH i njegove građane. ???

O.P.L.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email