KUDA IDU JAVNE PARE? Realni godišnji prihodi od poreza na dohodak u Distriktu će iznositi oko 2 miliona KM. Za podsticaje u stvaranju dohotka izdvaja se desetine miliona KM.

Kako saznajemo iz izvještaja Radija Brčkog “planirani prihodi od poreza na dohodak koji se u Brčko Distriktu obračunava po stopi od 10%, projektovani su na 1.700.000 KM za 2017. fiskalnu godinu.

Direktor Poreske uprave Brčko distrikta, Miodrag Trifković govorio nam je o ostvarenoj naplati za sedam mjeseci ove godine.
“Za sedam mjeseci ove godine je naplaćeno 1.118.000 KM poreza na dohodak. Sav ovaj novac je dospio kroz Trezor na evidenciju Poreske uprave oporezujući prije svega preduzetnike kojih u Brčko distriktu ima oko 2. 000, ali i fizička lica koja stiču dohotke kroz svoj nesamostalni rad, iznajmljujući poslovne prostore, stanove kao i one koji stiču dohodak kroz neku vrstu autorskog rada”, napomenuo je Trifković. Direktor Poreske uprave je naglasio da nije zadovoljan ostvarenom naplatom poreza i istakao da su prisutne veoma česte dojave građana kako se naročito u ugostiteljskim objektima ne izdaju računi za prodatu robu odnosno izvršene usluge i na taj način izbjegava plaćanje poreza. Takođe je najavio pojačane kontrole Poreske uprave.
“Mi ćemo napraviti jednu akciju kojom ćemo obuhvatiti, prije svega, ugostiteljske, a nakon toga i neke trgovačke objekte gdje ćemo morati preduzeti nažalost mjere iz kaznene politike”, rekao je Miodrag Trifković i izrazio nadu da će pojačane mjere Poreske uprave dati rezultata, a što će izraziti na osnovu ostvarene naplate poreza na dohodak na kraju ove fiskalne godine. “  
   Ono čime je nezadovoljan direktor Poreske uprave je naplativost poreza u odnosu na planirani iznos. No, ono što je možda interesantnije je podatak da su ukupni prihodi od poreza na dohodak ( godišnje oko 2 miliona KM) izuzetno mali u odnosu na ogromna javna sredstva koja se izdvajaju za podsticaj u privredi i poljoprivredi (stvaranje dohotka). Očigledno da desetine miliona KM koje se godišnje izdvoje za podsticaj u privredi i poljoprivredi ne rezultiraju većim dohotkom, pa samim tim i većim javnim prihodima. Stoga, temeljno pitanje jeste:kuda idu te javne pare?

 

O.P.L.

Izvor: Radio Brčko

Pin It
Print Friendly, PDF & Email