POLITIČKE IGRE OKO PSEĆE GROBNICE.   PONOVNA OPASNOST OD PASA LUTALICA

   Predstavnica JP Komunalno Brčko Željka Tomić ovih dana je izjavila za lokalne medije da se uklanjanje pasa lutalica sa javnih površina u Distriktu više neće vršiti jer ne postoje kapaciteti za smještaj pasa, a njihovo eutanaziranje nije moguće vršiti jer još uvije nije određena lokacija za pseću grobnicu.

Po njenim riječima ovo bi nas moglo vratiti u situaciju od prije desetak godina kada smo imali ogroman broj pasa lutalica na ulicama zbog čega je proglašena i opasnost od pasa lutalica po građane Distrikta.
   Iako su kapaciteti Azila za pse početkom ove godine prošireni za prostor koji je svojevremeno koristila „Arka“ iz N. Sada, već odavno je postalo jasno da Azil može primiti maksimalno do 200-300 pasa i da se bez povremenog  eutanaziranja određenog broja pasa lutalica, u skladu sa uslovima predviđenim Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja, problem ne može riješiti. U isto vrijeme, Distrikt mora imati pseću grobnicu u kojoj će sahranjivati eutanazirane pse, a ista je do kraja prošle godine postojala na lokaciji u Dubravicama Gornjim. Uoči lokalnih izbora prošle godine podignuta je uzbuna u Dubravicama od strane predstavnika ove Mjesne zajednice zbog daljnjeg ukopavanja pasa lutalica na tom lokalitetu, te su radnici JP Komunalno Brčko onemogućeni da dalje koriste tu lokaciju. Tu je nastao problem koji ni do danas nije riješen. Zbog kojeg bi mogli trpjeti jedino građani Brčko Distrikta koji bi uskoro mogli dijeliti ulice i parkove sa velikim brojem pasa koji nemaju ni vlasnike ni svoj dom, pa se i zovu „lutalice“.
   Gdje je zapravo problem? Iako lokacija za pseće groblje u Dubravicama u potpunosti odgovara uslovima koji su određeni aktima državnog Ureda za veterinarstvo, a to su udaljenost najmanje 300m od kuća i izvora pitke vode (lokacija u Dubravicama je na 800 m udaljenosti) prišlo se, radi etničke ili bolje rečeno političke osjetljivosti, prijedlogu za određivanje i drugih lokacija za pseće groblje širom Distrikta. Tako je na prijedlog Ureda za upravljanje javnom imovinom ponuđeno da lokacije budu osim u Dubravicama i na drugim područjima Distrikta kao npr. u K.O. D. Rahić i K.O. G. Rahić. Međutim, tu nastaje rijetko kad u javnosti iskazana „borba“ za nacionalnu, odnosno etničku ekološku sigurnost svojih građana, pa su pojedini članovi Vlade pred novinarima izjavljivali da na tim lokacijama nikada neće biti pseće groblje i da se traži negdje drugdje.
   Tako se problem vuče već mjesecima. Kapaciteti Azila su odavno popunjeni. Psi se ne eutanaziraju, pseće grobnice nema, te bi sigurnost građana mogla biti ugrožena. No, politički kapric da se psi neće sahranjivati „ u našem selu“ trenutno prevladava i rješenje se skoro ne nazire.

 

 

A.U.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email