PREDLOŽENA IZMJENA I DOPUNA ZAKONA O PLANIRANJU PROJEKTOVANJU I RAZVOJU ILI PODEŠAVANJE ISTOG PREMA MJERI STRANAČKIH KLANOVA

Na dnevnom redu jučerašnjeg skupštinskog zasjedanja se našao prijedlog Zakona o izmjeni i dopuni Zakona o planiranju, projektovanju i razvoju. Predložene izmjene se odnose na izmjenu zakona u dijelu uslova za izbor direktora tako što bi iza riječi: „diplomirani inženjer arhitekture“ brisale riječi: „smjer prostorno planiranje“. Druga izmjena ovog zakona odnosi se na mogućnost produženja mandata v.d. direktora Zavoda do sticanja preduslova za raspisivanje javnog konkursa za izbor direktora, odnosno dok Skupština usvoji budžetska sredstva za rad i funkcionisanje Zavoda, što je preduslov za popunu radnih mjesta u Zavodu.

Esad Atić je jedan od rijetkih koji je  diskutovao na ovu interesantnu temu iza koje se kriju mnoge anomalije ove vlasti. On je u svojoj diskusiji istakao da stavljanjem izmjena i dopuna ovog zakona na dnevni red, ova vlast po ko zna koji put pokazuje apsolutnu nesposobnost da vodi ovu zajednicu prema prosperitetu, niti pak može da dovede do kraja bilo koji razvojni projekat.

Istakao je i to da je v.d. direktora uputio pismo svim poslanicima, kojim ih moli da ne usvoje predloženu izmjenu zakona u dijelu koji se odnosi na produženje mandata v.d. direktora, te da je uspješno obavio sve zadatke koje mu je osnivač dao u zadatak.

Poslanik je dalje istakao da ne zna da li se iko više sjeća kako je za proteklu proslavu 8. marta  pred domaćim i stranim gostima gradonačelnik afirmativno govorio o potrebi i značaju osnivanja Zavoda, a isto to su govorili i mnogi poslanici tokom rasprava o usvajanju zakona. Šta se u međuvremenu dogodilo, da ti isti koji su hvalili ovu ideju sada je dovode u pitanje i očito ne znaju da je implementiraju do kraja, ili žele da nam i dalje prostorne i društveno – ekonomske planove rade firme van Distrikta za šta se izdvajaju milionska budžetska sredstva.

Takođe, Atić je istakao i to da nije jasno zašto Stručna služba Skupštine nije proslijedila upućeno pisno v.d. direktora Zavoda iz kojeg bi možda više saznali o čemu se radi i zbog čega on više ne želi da se angažuje. Rekao je i to da je imao priliku da čuje da su neki poslanici isticali da principijelno ne bi trebali da se radno angažuju penzioneri, što je u pismu i v.d. direkotra podržao. No, kada je u pitanju radno angažovanje drugog penzionera na visoku funkciju, kod zagovornika te „principijelne politike“ odmah su pali principi jer je data saglasnost da se imenuje penzioner na visoku funkciju u Vladi.

Izmjena zakona, u dijelu produženja mandata v.d. direktora Zavoda, samo je izgovor da se kupi vrijeme. Suština ove i ranijih izmjena je da se udome neki članovi stranke ili članovi porodica funkcionera. Zato je poslanik Atić apelovao na sve one koji se stalno zalažu za navodnu principijelnu politiku da ne usvoje predložene izmjene zakona, osim ako nisu nešto ušićarili za sebe pa da obezbijede fotelje za neke svoje funkcionere. Čestitam im za „principijelnu politiku“ u koju se demagoški zaklinju, zaključio  je Atić.

Ovaj slučaj, kao i mnogi drugi, ovaj parlament pretvara u instituciju koja donosi zakone po diktatu neformalnog organa, takozvane skupštinske većine, odnosno ortačke grupe koja novcem građana zadovoljava svoje interese.

Kontaktirali smo gospodina Dedeića, da prokomentariše te izmjene zakona. on je rekao da sve što ima da kaže, on je to istakao u pismu upućenom poslanicima koje im Stručna služba Skupštine nije nažalost ni dostavila. Takođe, je rekao da trenutno završava studiju Dvadeset godina društveno – ekonomskog razvoja Brčko distrikta BiH sa svim relevantnim pokazateljima tog razvoja i da nema vremena da se bavi trivijalnim stvarima.

 

BF

 

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email