Jeremić: Deklaracija Srbije i RS o zaštiti i očuvanju srpskog naroda je provokacija

Najavljena Deklaracija o zaštiti i očuvanju srpskog naroda između Srbije i Republike Srpske, u trenutku kada na Balkanu vladaju tenzije, predstavlja dodatnu provokaciju, ocenila je Ivana Jeremić, zamenica glavnog urednika Centra za istraživačko novinarstvo (CINS).

Ona dodaje da ne može da tvrdi da iza te provokacije stoji namera.

"Ako pročitate šta bi trebalo da sadrži deklaracija između Srbije i RS, to su odredbe da mogu da koriste ćirilicu, da se izjašnjavaju kao Srbi, što im već niko ne brani i suštinski nije promena, ali šalje poruku da se solidarišemo i povezujemo sa ljudima iz RS. Šalje poruku da ponovo unosimo neki razdor", objašnjava gošća Novog dana.
Prema njenom mišljenju, najavljena deklaracija podseća na priču o referendumu u Republici Srpskoj, koja se kako kaže, pokrene čim ponestanu druge teme za kampanje.

Bosna i Hercegovina tvrdi da je stav Srbije licemeran jer s jedne strane pruža ruku pomirenja, a s druge najavljuje deklaraciju. Jeremić kaže da je stvar konteksta u kome se ona usvaja i koliko je zaista neophodna u ovom trenutku.

"Jačanje nacionalnog identiteta na Balkanu nas nikada nije odvelo u bolju budućnost. Ovo je potpuno pogrešan trenutak da insistiramo na ovakvim stvarima, a pritom nas ništa ne sprečava da jačamo svoj jezik i kulturu", objašnjava zamenica urednika CINS-a.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je formiran tim koji će raditi na pisanju Deklaracije o zaštiti i očuvanju srpskog naroda, mada javnosti još nije poznato ko će u tom timu biti. Gošća Novog dana ističe da to ko je u timu može značajno da utiče na to kako će deklaracija izgledati.

Izvor: N1
Autor teksta: Neda Vulović

Pin It
Print Friendly, PDF & Email