BRČAK ZIJAD BEĆIROVIĆ, DIREKTOR IFIMES-a: “Čović je dio velikosrpskog projekta"

Za Vijesti.ba govorio je Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana. Evo dijela tog razgovora...

 
-Zanimljiv je odnos lidera HDZ-a prema Dodikovoj antinatoovskoj retorici. Mnogi upozoravaju da Čović prešutno podržava tu vrstu Dodikove politike, održavajući savezništvo, te da na taj način BiH gura u zagrljaj Rusije. Da li je iznenađujuća ta vrsta pristupa?
 
-Nedavno sam u Zagrebu razgovarao sa visokim dužnosnikom HDZ-a Hrvatske, koji mi je tom prigodom na temu Dragana Čovića i HDZBiH rekao, da konačno sa Čovićem i dijelom vodstva HDZBiH imamo realizaciju (veliko)srpskih Garašaninovih „Načertanija“, jer konačno politički dobivamo Srbe-katolike.
 
Upravo je kod Čovića nastupila panika, jer ukoliko se kandidira ozbiljan ugledan Hrvat za poziciju člana Predsjedništva BiH iz redova hrvatskog naroda Čović može vrlo lako biti poražen.
 
Zbog toga želi nametnuti jedan prijedlog anticivilizacijskog izbornog zakona, koji bi mu možda osigurao reizbor u Predsjedništvo BiH!?
 
-U posljednje vrijeme svjedoci smo brojnih špekulacija o BiH kao budućoj bazi terorista. Intenzivirao ih je austrijski ministar vanjskih poslova Sebastian Kurz,  a nastavio češki predsjednik Miloš Zeman. Međutim, otpočela ih je krajem prošle godine predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović. Zar je doista strateški cilj hrvatske politike Bošnjake prikazati kao divljake, i zar još uvijek misle da s tim nešto mogu postići?
 
-Jedan dio hrvatske politike smatra da se sve može dogovoriti sa Srbima bez sudjelovanja i na štetu Trećih (Bošnjaka). Dragan Čović spada u tu kategoriju. Na to smo još davno upozorili da je Čović dio (veliko)srpske politike, što je mi je nedavno potvrdio i visoki dužnosnik HDZ Hrvatske.
 
U određenim krugovima se pokušavaju islam i muslimani problematizirati do te mjere da se čak povezuju sa terorizmom. Najbolji odgovor na te insinuacije ponudio je ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić, koji je za to i najkompetentniji.
 
Mislim da je nepotrebno ulaziti u te rasprave, jer to je mamac koji je bačen i čeka se ko će se na njega upecati, da bi svi ti sa Kolindom i drugima na čelu to iskoristili za neke svoje unutarnje ili vanjske potrebe.
 
Ne zaboravimo da su oba svjetska rata izazvana i započeta u Evropi i bilo bi svrsishodnije da se svi oni koji podmeću Bošnjacima pozabave sobom ali i Evropom kao cjelinom, jer nažalost Evropa svoje sigurnosti već skoro jedno stoljeće nije uspjela osigurati sama bez pomoći SAD-a.
 
-Uskoro u posjetu BiH dolazi predsjednik Srbije Aleksandar Vučić. Vučić je nema sumnje diplomatski kiklop i maestralni manipulator? Kako ga dočekati? Ili ćemo opet mi u BiH da se Vučiću izvinjavamo? To Vas pitam jer svi znamo one standardne floskule koje će Vučić da kaže?
 
-Radi se, prema mišljenju mnogih analitičara, uvjerljivo o lideru (ne)stabilnosti u regionu. Ovdje je ključno pitanje dokle će njemačka kancelarka Angela Merkel biti politički i finansijski sponzor Vučiću kao „Miloševiću 21. veka“.
 
Iskreno se nadam da ovu posjetu BiH neće zloupotrijebiti. Inače ne vidim nikakve potreba za ovom posjetom pošto se političari tog ranga skoro svaki mjesec negdje sastaju i navodno unapređuju odnose, a ti odnosi ne da stagniraju nego nazaduju.
 
Dakle nepotrebna je i suvišna posjeta koja će dodatno opteretiti ionako opterećene odnose unutar BiH i između Bosne i Hercegovine i Srbije. Vučićeva politika je anti-Natovska, a mnogi nisu uvjereni da on želi vidjeti Srbiju u EU.
 
Zbog toga ne iznenađuju napada na predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Denisa Zvizdića, ali i na Dragana Mektića koji su se uspjeli u ovim turbulentnim vremenima nametnuti kao odgovorni političari, koji sve više zadobivaju povjerenje građana.
 
Sasvim sigurno predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zvizdić je predvodnik euroatlantskih integracija u BiH, a ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić simbol borbe protiv kriminala i korupcije te borac za bolje, pravednije i prije svega efikasnije pravosuđe u BiH. Oba ta procesa koje predvode Zvizdić i Mektić opstruiraju, prije svega, Dodik i Čović.

 
(SB/Vijesti.ba)

Pin It
Print Friendly, PDF & Email