“Bošnjake treba razumjeti. Predstavljaju apsolutnu većinu a imaju trećinu vlasti.”

    Dejan Jović, profesor na Fakultetu političkih znanost u Zagrebu, gostujući na N1 Televiziji govorio je, pored ostalog, i o pogoršanju odnosa između Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Javne istupe Miroslava Tuđmana i najavu njegove knjige posvećene Aliji Izetbegoviću, profesor Jović dovodi u vezu sa predstojećom presudom Hrvatima u Haagu.

On je rekao da bi potvrđivanje prvostupanjske presude kojom je "hrvatska šestorka" osuđena na ukupo 115 godina bilo težak udarac hrvatskoj politici prema BiH, u kojoj je sin Franje Tuđmana aktivno sudjelovao. 

Na upit o sporu oko izgradnje Pelješkog mosta, prof. Dejan Jović je kazao da treba imati veliku razumijevanje na strahove građana Dubrovnika koji u svoju državu dva puta ulaze, što smatra neodrživim.

"Hrvatska, međutim, treba razumjeti i položaj Bošnjaka u BiH kojima smeta patronatski odnos Hrvatske prema  BiH."

"Kako bismo se mi u Hrvatskoj osjećali, kada bi neka druga država, recimo Slovenija, tražila od nas šta da unesemo u sopstveni ustav, a šta da izbacimo?", upitao je on.
 
Profesor Jović je rekao da Hrvatska nije država koja bi ikome, pa ni Bosni i Hercegovini, trebala biti uzor, ili dijeliti lekcije o nacionalnoj ravnopravnosti.
 
"U Hrvatskoj je 1991. godine živjelo 20,5 posto građana koji nisu bili Hrvati. Danas u Hrvatskoj živi svega 7 posto stanovništva  koji pripadaju nacionalnim manjinama".
 
"Popis stanovništva pokazao je da u Bosni i Hercegovini živi skoro 51 posto Bošnjaka  ta činjenica stvara jednu novu realnost u toj zemlji", dodao je Jović i rekao da treba imati razumijevanje za realne frustracija naroda koji predstavlja apsolutno većinu u broju stanovništva, ali participira i trećinu u vlasti i teritorija BiH".
 
Prof. Dejan Jović je kazao  da Hrvati u BiH sadašnju konstitutivnost crpe iz svog ustavnog položaja u Socijalističkoj Republici Bosni i Hercegovini prema kojem su tri najveća naroda, Bošnjaci, Srbi i Hrvati bili ravnopravni. "Odricanjem socijalističkog  kontinuiteta današnjoj  BiH,  Hrvati ozbiljno rizikuju da ugroze svoj konstitutivni ustavni status", smatra Jović.
 
Na kraju je prof. Dejan Jović podsjetio da je bivša SFRJ bila definirana kao državna zajednica ravnopravnih naroda i narodnosti. "Narodnostima su pripadali oni građani SFRJ koji su imali svoje matične države,  Albanci, Mađari, Italijani...".
 
On je kazao da,  budući da Srbi i Hrvati u BiH insistiraju da su im Srbija i Hrvatska matične države, ne isključuje mogućnost da Bošnjaci u dogledno vrijeme izađu sa zahtjevom da im se dokine status konstitutivnih naroda i tretira kao manjine. 
 
"Ja se nadam da do takvog scenarija neće doći, ali ga ne bih potpuno isključio", kazao je prof. Dejan Jović u razgovoru za televiziju N1.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email