Brčko Distrikt; Akcija “Bingo”; Miron Buro pravomoćno osuđen na 3 godine i 4 mjeseca zatvora

Tužiteljstvo Brčko distrikta dokazalo je optužbe protiv direktora brčanskog Ureda za upravljanje javnom imovinom Mirona Bure, kojeg je ranije optužilo za veći broj kaznenih djela protiv službene  dužnosti otkrivenih u anti-korupcijskoj istrazi kodnog naziva „BINGO“.

Po jednoj od najopsežnijih optužnica iz ove oblasti, Buro je pravomoćno osuđen za kaznena djela zloporabe položaja ili ovlaštenja i krivotvorenja službene isprave na do sada najvišu kaznu zatvora za korupciju od osnivanja Distrikta.
Nakon pretresa pred Osnovnim sudom i žalbenog postupka pred Apelacijskim sudom Distrikta njemu je za osam dokazanih točaka optužnice izrečena jedinstvena kazna zatvora u trajanju od  tri godine i četiri mjeseca, priopćeno je iz brčanskog Tužiteljstva.

Uz Buru su kao suizvršitelji  po pojedinim točkama optužnice osuđeni i njegovi suradnici Sadem Plakalo i Rino Bajer, prvi na pet, a drugi na četiri mjeseca zatvora.
Optužnicom iz 2013. godine Tužiteljstvo Distrikta optužilo je Buru da je u periodu od 2009. do 2011. godine iskorištavanjem službenog položaja, ne obavljanjem ili nesavjesnim obavljanjem dužnosti ili krivotvorenjem službenih isprava jednom broju gospodarskih subjekata omogućio ostvarivanje imovinske koristi, dok je drugima nanio štetu.

Njemu su tada stavljena na teret brojna kaznena djela iz oblasti korupcije, uglavnom zloporabe položaja ili ovlaštenja i krivotvorenja službenih isprava, te nesavjestan rad i prijevare u službi. Optužne navode Tužiteljstvo je zasnivalo na  više  od  tri stotine materijalnih dokaza, te iskazima oko pedeset  svjedoka i vještaka iz područja užih specijalnosti važnih za dokazni postupak.

Najviša pojedinačna kazna od tri godine, Buri je  izrečena zbog nezakonitog  izdavanja dozvole za brisanje hipoteke  na nekretninama bivšeg  BIMEKS-a, čime je  založnom povjeritelju „AGROBANKA“ a.d. Beograd onemogućena naplata potraživanja u iznosu od preko 15  milijuna maraka.

Po ostalim točkama optužnice, za koje je osuđen sam ili zajedno s Plakalom i Bajerom, izricane su niže kazne zatvora, od 30 dana do tri mjeseca.

Optužnica protiv direktora i uposlenika Ureda za upravljanje javnom imovinom proistekla je iz opsežne antikorupcijske istrage (akcija “Bingo”), nakon čega je zbog osnovane sumnje na brojna kaznena djela korupcije optužen veći broj politički i profesionalno angažiranih osoba u javnom sektoru.

federalna.ba/Fena

Pin It
Print Friendly, PDF & Email