BRČANSKI ELDORADO. DODATNA 4 MILIONA EURA ZA ZAOBILAZNICU IZ JAVNE KASE

     U srijedu, 06 septembra predstavnici Brčanske vlasti posjetili su zaobilaznicu oko Brčkog, najveći infrastrukturni projekat u historiji Brčko Distrikta BiH, čiji je nosilac Javno preduzeće Putevi Brčko.

    Cilj posjete je bio da se iskaže “impresioniranost i oduševljene”, kako je to izjavio potpredsjednik Skupštine Ivo Filipović.

   Zatim je uslijedio onaj važniji dio, da se obavijesti javnost da će se prekoračiti rokovi izgradnje zaobilaznice i da će projekt koštati više nego što je planirano. Izgradnja zaobilaznice financira se kreditnim sredstvima Europske banke za obnovu i razvoj u iznosu od 24.500.000 eura, ali će konačna vrijednost projekta očigledno biti veća.

    O tome je javnost obavijestio direktor JP Putevi Brčko Miroslav Mišković: “Postoje neke pozicije koje projekt nije predvidio, a koje moraju biti urađene. U ovom času je 2,8 miliona eura takvih pozicija. Ja mislim da će do kraja to izaći oko 4 miliona”. Na pitanje novinara o roku završetka izgradnje [17. februar 2015 – 17. februar 2018. godine], direktor Puteva Brčko Miroslav Miškić odgovorio je da je zbog problema u prvoj godini rok pomjeren za početak septembra naredne godine.

    Naravno, probijanje rokova i cijene koštanja kapitalnih projekata u Distriktu je uobičajena praksa, tako da se ovako nešto moglo i očekivati.

     I na kraju trebalo je čuti i prijedlog rješenje ovoga problema. Predsjednik Skupštine Esed Kadrić najavio je da će se na sjednici ovog zakonodavnog organa razmotriti svi problemi sa kojima se Putevi Brčko suočavaju na realizaciji ovog projekta. “Da na neki način damo neku vrstu političke podrške i iskažemo volju ukoliko bude neophodno nedostajućih sredstava, te da se politički odredimo spram toga jer je za nas veoma važno da se ovaj projekt realizuje”, izjavio je on.
   Da bi se otklonila svaka sumnja oko ovog projekta oglasio se i gradonačelnik Distrikta Siniša Milić: “Mi ćemo, u skladu sa važnosti tog projekta, vodeći računa o zakonskim i drugim procedurama, razmotriti zahtjeve za povećanje iznosa sredstava neophodnih za završetak gradnje ove obilaznice”.

    Pri tome su predstavnici vlasti izrazivši veliko zadovoljstvo viđenim, prenose brčanski mediji.
    Pretpostavljamo da su i građani Distrikta oduševljeni viđenim.

  P.L.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email