ZAPOČELO PRESTROJAVANJE SKUPŠTINSKE VEĆINE U BRČKO DISTRIKTU BIH

     Poslanik u Skupštini Brčko distrikta dr Branislav Marković napustio je Brčanski demokratski pokret (BDP) i prešao u nezavisne zastupnike. Igre oko prestrojavanja skupštinske većine u Brčko Distriktu time su započele. Ko će biti u vlasti pitanje je sad.

    Dva srpska bloka, predvođena, s jedne strane SNSD-om i, s druge srtrane, SDS-om, započela su borbu za ojačavanje sopstvenih redova  “vrbovanjem” novih poslanika. Poslanik BDP-a Branislav Marković je shvatio da mu je cijena mnogo veća kao nezavisnom poslaniku, nego kao članu multietničkog BDP-a. Očigledno da je njegov, i ne samo njegov, isključivi politički cilj da se pridruži grupaciji na vlasti. S tim u vezi on i izjavljuje: “ova trenutna vladajuća većina u Brčko Distriktu ima kapaciteta da napravi pozitivne pomake u ovom gradu i da će u tim nastojanjima imati njegovu podršku.”

   Marković je u kratkoj izjavi za medije kurtoazno dodaje: “Djelovat ću u interesu građana. Tačno je da sam napustio BDP. Ovom prilikom bih se zahvalio Brčanskom demokratskom pokretu i predsjedniku Admiru Nukoviću koji je na proteklim izborima dao šansu mladim ljudima. Kao nezavisni zastupnik djelovat ću u interesu građana Brčko Distrikta, što znači da ću podržavati konstruktivne prijedloge bez obzira da li dolazili iz vladajuće većine ili opozicije“, kazao je on, ne želeći govoriti o razlozima napuštanja BDP-a.

   Naravno, razlozi su poznati. Po definiciji, svaki politički subjekt se bori za vlast. Naravno, pri tome bi se, isto tako po definiciji, trebalo držati nekih principa i programskih načela. To u našim prilikama i za naše političke subjekte ne važi. Jer u Distriktu je vlast velika slast. Najprofitabilnija privredna grana u BiH. Pa ko će joj onda odoliti?

O.L.
     

Pin It
Print Friendly, PDF & Email