SRBIJA I BIH RAZMJENJUJU TERITORIJE

   Kako saznaje "Blic", 97 odsto srpsko-bosanske granične linije je rešeno, a problematične su četiri tačke oko kojih će pokušati da postignu dogovor. Među predlozima za rešenje je i razmena teritorija.

 Kako se Srbija približava EU, vrši se sve veći pritisak da sa susedima reši problem granica. Sa Hrvatskom će to ići teško, s obzirom da dve strane imaju krajnje suprotne stavove, dok je sa BiH problem sveden na svega četiri mesta.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i članovi srpske delegacije pokušaće sa zvaničnicima BiH u naredna dva dana da dogovore nastavak razgovora oko rešavanja problema granice dve države.
Prema saznanjima "Blica", srpska i bosanska strana rešile su do sada 373 kilometra granice, a u narednom periodu Beograd i Sarajevo pokušaće da se dogovore i oko ostalih mesta kojа su spornа.

- Jedan od predloga je da se taj problem reši razmenom teritorija - navodi naš izvor iz Vlade Srbije.
Među problematičnim tačkama su hidroelektrane "Bajina Bašta" i "Zvornik". Ti objekti pripadaju Srbiji, ali ih preseca državna granica koja vodi sredinom toka Drine. Problem je naročito izražen kod HE "Bajina Bašta", čiji se generatori nalaze na teritoriji BiH.

Pojedini stručnjaci iz BiH su smatrali da zvanično Sarajevo ima pravo da traži da deo proizvedene električne energije iz ovih hidroelektrana. Čak je bila formirana i komisija koja je trebalo da se bavi ovim pitanjem, ali je njen rad zaustavljen.
Prema nekim informacijama, zvanični Beograd je predlagao da se da se državna granica sa sredine rečnog korita pomeri na levu obalu Drine, kako bi se oni našli na teritoriji Srbije, a kao kompenzacija BiH ponuđena je odgovarajuća vodena površina Drine koja pripada Srbiji.

Jedna od spornih tačaka je deo teritorije na pruzi Beograd-Bar i to između sela Jablanica u opštini Čajetina (Srbija) i Štrpci u opštini Rudo (BiH). Pruga na dužini od 12 kilometara napušta teritoriju Srbije i prolazi kroz BiH. I u ovom slučaju, srpske vlasti su predložile da granica ide duž pruge, a da bosansko-hercegovačkoj strani Srbija "namiri" teritoriju na nekom drugom mestu.
Poslednje sporno mesto nalazi se između opština Rudo i Priboj i ima površinu od četiri kilometra kvadratna. Taj deo zvanično pripada BiH, ali je sa svih strana okružen Srbijom.

Izvor "Blica" iz Vlade Srbije navodi da se pitanjem granice sa BiH bavila posebna komisija i da se sastajala 15 puta, ali od 2010. do danas nije održana nijedna sednica. Naš sagovornik navodi da je Sarajevo predlagalo da se već sada potpiše sporazum o granici.
- Oni su nudili da se overi postignut dogovor za 97 odsto granice, ali mi želimo da se sve reši, pa da tek tada potpisujemo sporazum - kaže dobro obavešteni izvor "Blica".
Kako nam je potvrđeno u Nemanjinoj 11, pitanje granice biće tema susreta Aleksandra Vučića sa zvaničnicima iz BiH u naredna dva dana, ali ne treba očekivati da će povodom toga već sada biti postignut dogovor.
Piše: Blic 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email