NASTAVAK RADA SKUPŠTINE BRČKO DISTRIKTA BIH-NASTAVAK «JAVAŠLUKA»

Nakon ljetne pauze danas (srijeda, 13.septembar) započelo je 15. redovno zasjedanje Skupštine Brčko Distritka BiH. Među najinteresantnijem tačkama dnevnog reda mogu se izdvojiti:

-    Zakon o izmjenama zakona o budžetu
-    Zakoni o izmjenama zakona o Direkciji a financije, Poreskoj upravi i Trezoru distrikta
-    Razmatranje Informacije o realizaciji projekta obilaznice JP Putevi
-   Te utvrđivanje seta javnih interesa koji su vezani za stranačke ili poslaniče amandmane uređenje njihovih mjesnih zajednica ili mjesnih zajednica koje im daju političku podršku.

   No, i prije nego što se došlo do ovih tačaka dnevnog reda, već na poslaničkim pitanjima, isplivao je u prvi plan politički i profesionalni JAVAŠLUK Vlasti u Distriktu, koji traje već više od desetak godina, sa tendencijom stalnog pogoršanja. (Značenje riječi j»javašluk» se veže sa arapsku riječ «javaš» koja znači sutra, bit će malo sutra, u smislu da se neki posao nikada ne završava danas, nego se odlaže za neko neodređeno sutra, u stilu rada brčanske vlasti).

    Pored ignoriranja poslaničkih upita, na koja se ne odgovara mjesecima, ako se uopšte i odgovori, iz sadržaja samih pitanja poslanika, bilo opozicionih ili onih u vlasti, jasno se vidi da se u Distriktu u javnoj sferi radi o jednom beznađu kojem se ne vidi kraja.

    Tako potpredsjednik Skupštine Filipović tvrdi da se u Distriktu radi o sistemskom nepotizmu, te da se zapošljavanje vrši isključiva stranačkim i rodbinskim vezama. Kao primjer uzima zamjenika direktora JP Komunalno koji je u tom preduzeću zaposlio svog sina. Ponovo se aktualiziraju «pozadina» stari/novih  projekt Arizone (Mendeš) i traži se hitna intervencija tužilaštva i policije. Postavlja se pitanja zašto zakonom predviđeni podsticaji privredu i zapošljavanju nisu budžetski predviđeni (Burić)? Odgovor, kao «zaboravilo se». I tako, u nedogled i pozicija i opoziciji tvrde da nešto nije dobro, da vlada javašluk i da treba nešto uraditi da se stanje popravi.

   Tako se prešlo na usvajanje zakona i tu se stalo. Kratka stanka se pretvorila u malo dužu stanku jer izgleda da se aktualna većini trebalo novo usuglašavanje oko Zakona o izmjenama zakona o budžetu, kao i oko Zakona o izmjenama zakona o Direkciji za financije, čije bi usvajanje aktualne direktore Direkcije, Poreske uprave i Trezora poslao na biro za zapošljavanje.

   U nastavku, nakon popodnevne pauze, povučen je Zakon o izmjenama i dopunama zakona o pravobranilaštvu. Usvojen je Zakon o izmjenama zakona o budžetu u prvom čitanju. Isto tako, usvojeni su Zakoni o izmjenama  i dopunama zakona o Direkciji, Poreskoj upravi i Trezoru, nakon čega tri aktualna direktora ovih javnih institucija mogu potražiti nova zaposlenja ili se pokušati «dodvoriti» aktualnoj vlasti kako bi ostali na ovim pozicijama. Vlast u Distriktu je očigledno odlučila da sve javne poluge (institucije) upravljanja u Distriktu uzme u svoje ruke. Pošto se radi o radikalnim sistemskim promjenama ove teme zaslužuju poseban pažnju.

   Odluka o dodjeli dodatnih sredstva JP Putevi za dovršetak obilaznice skinuta je sa ovoga skupštinskog zasjedanja.

   Najveći dio pozicije, «onemoćao» i «zamoren», napustio je poslijepodnevno skupštinsko zasjedanje tako da su ostale tačke dnevnog, reda vezane za rad  JP Putevi, usvojena gotovo bez ikakve rasprave.

 

O.P.L.
    

Pin It
Print Friendly, PDF & Email