IZMJENE ZAKONA O BUDŽETU DISTRIKTA-POTREBNE TEMELJITIJE IZMJENE

Na dnevnom redu Skupštine Brčko distrikta koja je započela u srijedu 13.septembra našlo se čak osam zakona što u prvom, što u drugom čitanju, a neki od njih su već odavno u skupštinskoj proceduri zbog međustranačkih (ne) usaglašavanja.

Jedan od takvih je i Zakon o izmjenama zakona o budžetu Brčko distrikta koji je u prvom čitanju usvojen još u proljeće ove godine ali je zbog sporenja od strane SDS-a ( kako kažu upućeni) tek sada uvršten u proceduru konačnog usvajanja. Podsjećamo, ovim zakonom se regulišu rokovi i postupak u slučaju privremenog finansiranja na način kakav je bio prije ranijih izmjena zakona, a to znači da bi privremeno finansiranje trajalo najduže do 31. marta tekuće godine.

   Nije jasno oko čega su se partneri u vlasti sporili kada je ovaj zakon u pitanju, ali isto tako ostaje nejasno zašto se i nakon svih revizorskih izvještaja koji su ukazali na određene manjkavosti kada je Budžet u pitanju, nije prišlo opsežnijim i temeljitijim izmjenama Zakona o budžetu.

   Podsjetimo da se te uočene manjkavosti najviše odnose na neuređen postupak pozicioniranja grantova u Budžetu koji se dodjeljuju pojedinim organizacijama, vjerskim zajednicama i udruženjima. Također, način planiranja i realizacije kapitalnih potreba u Budžetu pokazuje veliku manjkavost jer zakonski niko ne odgovora kada se kapitalni projekti ne realizuju ni nakon tri godine koliko se mogu prenositi iz jedne budžetske godine u drugu. I mnogo drugih primjedbi revizije je bilo koje su iziskivale da se zakonom drugačije urede neke stvari koje se tiču budžeta.

Zato, ako su vlasti u Distriktu, pored svega toga, bile spremne urediti samo rokove za privremeno finansiranje, a zažmiriti na sve drugo što je evidentno manjkavo u tom zakonu, onda je očigledno da je takav zakon prilagođen samo potrebama dnevne politike i stranačkim interesima.

A.U.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email