Brčanski penzioneri traže pomoć institucija BiH: Male penzije, a visoke cene lekova

Brčanskim penzionerima, pored niskih penzija, najveće probleme predstavljaju cene lekova zbog čega traže pomoć od nadležnih institucija u BiH.

- Da su penzije bolje ne bi morali novac, koji sami izdavajamo koristiti za popuste na lekove, pakete za najugroženije penzionere i druge vidove pomoći – kaže Veljko Zlatović, predsednik Udruženja penzionera RS, koji penzije primaju iz Fonda Penzijsko invalidskog osiguranja RS.

Nedavno su i oni i predstavnici Udruženja penzionera koji penzije primaju iz Fonda PIO/MIO u FBiH razgovarali sa Sinišom Milićem, gradonačelnikom Brčko distrikta i ukazali mu na problem visoke cene lekova.

- Iniciran je problem cene lekova, s obzirom na to da mnogo penzionera izdvaja veliki deo svojih, ionako niskih, primanja za nabavku lekova - rekao je Milić.
Iz članarina koje penzioneri izdavajaju na dobrovoljnoj osnovi udruženja finansiraju popust na lekove od 15 odsto, a prema zaključenim ugovorima popust im u istom procentu daju i sve brčanske apoteke.

Na taj način udruženja su za sve penzionere obezbedila popust od 30 odsto, ali samo na neke lekove.

- Mi smo očekivali da će Savet ministara BiH doneti bolje odluke ali nismo doživeli da su lekovi jeftiniji, neki su čak poskupeli - kaže Zlatović iz Udruženja penzionera RS.
U ovom i Udruženju Fonda PIO/MIO očekuju da će Vlada Distrikta i Fond zdravstvenog osiguranja u Brčkom naći rešenje za ovaj problem.

- Nadam se da će sastanak sa gradonačelnikom Brčkog uroditi plodom, te da će se i nadležni šefovi odeljenja, predstavnici relevantnih institucija u narednom periodu uključiti u rešavanje ovog pitanja - rekao je Ismet Bešić, predsednik Udruženja penzionera Fonda PIO/MIO.

Time bi, kako ističu u udruženjima, uz postojeće programe brčanski penzioneri dobili još jedan vid podrške.
Redovnim godišnjim izdvajanjima iz budžeta brčanska Vlada pomaže penzionere kroz programe jednokratnih pomoći u ukupnom iznosu od milion 370 hiljada KM, a u zavisnosti od visine penzija isplaćuju im se od 50 do 150 KM.

Za banjsko – klimatsko lečenje penzionera godišnje se izdvaja 100 hiljada KM, a pojedinačne subvencije za električnu energiju, takođe, zavise od visine penzije. U udruženjima ističu da je ovaj način pomoći penzionerima od koristi i veruju da će usaradnja sa Vladom rešavati i druga pitanjima i probleme koji muče ovu populaciju.
U Brčkom 11.000 penzionera

U Brčko distriktu ima oko 11 hiljada penzionera, od čega je oko šest hiljada okupljeno u Udruženje penzionera RS, koje ima 20 mesnih odbora, dok su ostali članovi Udruženja penzionera Fonda PIO/MIO, a organizovani su u 29 mesnih odbora.

Članovi Udruženja penzionera RS plaćaju mesečnu članarinu od 3 KM i dodatno isti iznos izdvajaju za svoje supružnike, dok je u Udruženja FBiH članarina 5 KM uz dodatnu marku za supružnike čime su izdvajanja u udruženjima izjednačena.

C. Kovačević Blic

Pin It
Print Friendly, PDF & Email