STO MILIONA KM KAPITALNOG BUDŽETA NEISKORIŠTENO U DISTRIKTU

Gotovo svake godine nakon razmatranja Izvještaja o izvršenju budžeta saznamo da na desetine milona KM leži neiskorišteno na kapitalnom budžetu.

Tako pri usvajanju Izvještaja o izvršenju budžeta za prvih šest mjeseci 2016. godine  direktor Direkcije za finansije Mato Lučić izjavljuje: “Sasvim je izvjesno da se sredstva iz kapitalnog budžeta, koja iznose preko 17 miliona KM, neće potrošiti do kraja godine ako se bude trošilo ovakvom dinamikom. Taj novac će se morati „ugasiti“ i onda će Vlada i Skupština odlučivati o ovim sredstvima“. I tako godinama.

Ukupna suma novaca koja se u ovome trenutku nalazi u trogodišnjem kapitalnom proračunu iznosi 75 miliona KM, izjavio je dogradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić za Radio Brčko.

„Realiziranje kapitalnog proračuna ne ide onom dinamikom kojom bismo svi željeli i iz godine u godinu se sredstva povećavaju, a mi još uvijek nismo uspjeli uspostaviti takvu dinamiku da za to vrijeme realizujemo planirane projekte, nego svake godine, u sljedeće trogodišnje razdoblje, prenosimo više od 10 miliona KM“ dodao je Domić.

Među najvažnijim projektima, koji se zbog neriješenih imovinskih stavki sporo rješavaju, su i bulevar koji se treba izgraditi sve do željezničke pruge, zatim gradski stadion, neriješeno pitanje gradske dvorane, bazena, te rješavanje problema oko sekundarne vodovodne mreže i kanalizacijskoga sustava.

Pored ovoga, kapitalnim budžetom planirano je i rješavanje pitanja gradske deponije, za što je odvojeno preko milion KM.

“Vlada Brčko Distrikta već duži niz godina pokušava naći rješenje za brže i efikasnije realiziranje kapitalnog proračuna, ali problem je što se on planira usitnjeno sa malo novaca na mnogo projekata. Dok se ne riješe osnovni sustavni problemi, pomenuti projekti biti će na čekanju”, zaključio je Domić.

    Naravno, ni dogradonačelnik Domić, kao ni oni prije njega, nije bio precizan u definiranju tih “sustavnih problma”. A oni se jednostavno svode na to da kapitalne projekte predlažu političke stanke shodno svojim izbornim političkim potrebama, bez konsultovanja struke, i što njihova realizacija ovisi od nesposobnih i neiskusnih članova Vlade Distrikta. Većini članova Vlade je  radno mjesto ministra u Vladi prvo radno iskustvo.

O.L.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email