U BRČKO DISTRIKTU JAVNE PARE SU «ALAJBEGOVA SLAMA»: VLAST ĆE I DALJE MOĆI FUNKCIONISATI BEZ USVOJENOG BUDŽETA.

Na sljedećem skupštinskom zasjedanju, koje će se održati 27. septembra, neće se naći Zakon o izmjenama i dopunama zakona o budžetu u drugom čitanju. Ovaj zakon je skinut sa dnevnog reda na pripremnoj sjednici što je najbolji pokazatelj da i dalje mnogo toga ne štima u vladajućoj većini.

    Naime, u prošlom mandatu Skupština je donijela Zakon o izmjenama i dopunama zakona o budžetu po kojem praktično vlast u Distriktu može funkcionisati bez budžeta. Da podsjetimo, budžet je temeljni dokument planiranih prihoda i rashoda iz kojeg se finansiraju na transparentan i zakonit način sve javne potrebe građana. Naravno, i nešto više od toga. Zbog učestalih prigovora, prije svega iz međunarodnih krugova, da se u Distriktu ne usvaja budžet u skladu sa zakonom i civilizacijskim normama, pristupilo se izmjenama Zakona kojim bi se donošenje budžeta opet stavilo u neke zakonske okvire.

    Očigledno da u Distriktu vladajuća garnitura ne pristaje na ta ograničenja. To nam saopštava predsjednik Skupštine Esed Kadrić, izjavivši za medije da se Prijedlog Zakona o izmjeni zakona o budžetu neće  naći na 16. sjednici zbog potrebe za dodatnim konsultiranjem skupštinske većine. Naravno, razloge za tako nešto ne  smješta na pravo mjesto.

    "Preduslov za usvajanje budžeta je Zakon o platama u administraciji koji još uvijek nije sačinjen i moramo procijeniti da li do kraja trećeg mjeseca naredne godine možemo usvojiti budžet. Ako usvojimo zakon koji nas ograničava, a ne donesemo budžet do tog roka, imat ćemo velikih problema" kazao je Kadrić.

   Zakon o platama i nelegalno povećanje plata stranačkim «poslušnicima» kroz budžet samo je dio priče. Razlozi su ipak mnogo slojevitiji i širi. To dobro zna i sam Kadrić. Radi se o očuvanju političkog voluntarizma kao modela političkog upravljanja u Brčko Distriktu. Ili jednostavnije rečeno, radi se o tome da se omogući da ljudi na vlasti mogu raditi što im se prohtije bez ikakvog zakonskog ograničenja.

   U Distriktu je vlast shvatila šta je osnovni izvor njihove moći. A to je da vlast Distrikta donosi sopstvene zakone. Zakone koji upravljaju našim životima. No, ono što je tu do kraja pogrešno je da ona donosi zakone isključivo u skladu sa svojim ličnim i grupnim potrebama i prohtjevima, a ne u skladu sa interesima građana, Ustavom i zakonima BiH, kao i temeljnim principima javnog života civiliziranog svijeta. No, mi ih biramo i mi im to dozvoljavamo. Zbog toga  živimo i živjet ćemo  u svijetu novog varvarizma.

O.P.L.
    

Pin It
Print Friendly, PDF & Email