ZASJEDANJE BRČANSKE SKUPŠTINE: Nema dogovora oko zaobilaznice, prijedlog za raspuštanjem skupštinske većine…

Danas (srijeda, 27. septembar) je započela sa radom Skuština Brčko Distritka BiH. Pošto je zasjedanje započelo sa zakašnjenjem zbog prezentacije nalaza i zaključaka studije izvodljivosti “Komunalni projekat u Brčko Distriktu BiH”, najveći dio radnog vremena potrošen je na poslanička pitanja.

Ono što se moglo na samom početku primijetiti je da nema saglasnosti skupštinske većine oko zaključka za dodjelu dodatnih  4 miliona eura za dovršetak projekta zaobilaznice JP Putevi, jer prijedlog odluke nije bio na dnevnom redu. Druga novost je da su na ovome zasjedanju poslanici dobijali odgovore na poslanička pitanja, što je novina. Koordinator vlade Damir Bulčević je obećao da će tako biti i ubuduće.

   Nakon toga je petnaestak tačaka dnevnog reda, među kojima su se nalazila tri zakona, izvještaj o radu i program rada Izborne komisije, izvještaj o radu Pravobranilaštva kao i desetak revizorskih izvještaja, usvojeno bez i jedne riječi. U pet minuta. Skupštinske komisije po već ustaljenoj maniru, nakon navodno provedene diskusije, bez riječi komentara stavila materijale u daljnju skupštinsku proceduru. Da posjetimo izvještaji o reviziji sadrže nalaze revizora vezane za finansijsko poslovanje javnih institucija Distritka, a Pravobranilaštvo štiti javne interese Distrikta. Ovi izvještaji ne interesuju poslanike Skupštine Brčko Distrikta.

   Kod izvještaja o utrošku budžeta za prvih šest mjeseci 2017. godine, osim ponovne potvrde da ova Vlada ne umije trošiti javna sredstva za kapitalne projekte (jedino se troše grantovi), vrijedan pažnje je bio prijedlog poslanika Peje Mendeša da se raspusti skupštinska većina. Prijedlog i nije tako loš, samo je pitanje da li bi nova bila bolja. Problemi političkog predstavljanja građana Distrikta kao i problemi rada političkih predstavnika u organima vlasti su mnogo širi i dublji.

      Zatim je tražene pauza. Možda je bilo najbolje da je pauza trajala mnogo, mnogo duže.

     Nakon pauze saznali smo da je usvojen zaključak koji se bavi grantovima (mada to nije bilo na dnevnom redu), odnosno upućen je zahtjev Vladi da se iznađe način kako bi se isplaćivali grantovi i onda kada se ne usvoji budžet, ili kada se kasni sa budžetom. Izgleda da grantovi jedino interesuju naše poslanike.

 

A.O.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email