Vučić: Kako može Kosovo, a ne može Katalonija?

Događaji u Španiji su možda najbolji primer dvostrukih aršina i licemerja svetske politike, poručio predsednik Srbije posle susreta sa svojim grčkim kolegom. – Pavlopulos: ovo su kritični i presudni trenuci za Evropu.

  Kako u Kataloniji ne važi referendum, a na Kosovu može i bez referenduma, zapitao je  predsednik Srbije Aleksandar Vučić, komentarišući ocenu Evropske komisije da je izjašnjavanje Katalonaca u nedjelju bilo nelegalno. Na konferenciji za novinare sa grčkim predsednikom Prokopisom Pavlopulosom u Palati „Srbija” Vučić je juče istakao da Srbija podržava teritorijalni integritet Španije, kao što je i Španija čvrsto podržavala teritorijalni integritet Srbije, ali je dodao da su događaji u vezi sa referendumom u Kataloniji „možda najbolji primer dvostrukih aršina i licemerja svetske politike”. Kao primer je naveo i svoj poslednji sastanak sa predsednikom Rusije, kada su ga „svi evropski i svetski mediji” razapeli govoreći „eno ga ruski čovek, otišao je kod Putina”, a da pritom nisu ni pomenuli da je istog dana u Moskvi s ruskim liderom razgovarao i potpredsednik nemačke vlade Zigmar Gabrijel.

Govoreći o odnosu EK prema referendumu u Kataloniji, Vučić je rekao da je pitanje svakog građanina Srbije Evropskoj uniji danas – kako su to 22 zemlje EU legalizovale otcepljenje Kosova čak i bez referenduma, rušeći međunarodno pravo i tekovine evropske politike na kojoj je zasnovana EU. On je zapitao kako će sad građanima Srbije da obrazlaže evropske integracije Srbije, iako, bez dileme, Srbija svoju budućnost vidi u EU, i zbog tipa društva kojem težimo i zbog bolje ekonomije i drugih razloga. „Koje pitanje da postavim kad odem u Brisel? Zašto smo mi Srbi najgore tretirani?”, upitao je Vučić, zaključujući da Srbima nikada neće biti odgovoreno kako Katalonija ne može, a Kosovo može.

Mnoge svetske sile igrale su se sudbinama država kada su mislile da mogu da prekrajaju granice na Balkanu, jer region ne pripada EU, a sada im nije do igre, jer je „mečka zakucala i na njihova vrata”, dodao je predsednik Srbije. Svestan da će Grci imati problema kod prevoda ove izreke, Vučić je rekao da će Srbija braniti evropske principe i demokratiju, ali će štititi svoju nezavisnost. Prema njegovim rečima, Srbima ostaje da se bore za svoju budućnost, da rade sa svojim komšijama Albancima i da budu zahvalni za podršku Španiji, Slovačkoj, Rumuniji, Kipru i Grčkoj, koje nisu priznale nezavisnost Kosova.

 

Izvor: politika.rs

 

Veza sa:

Paralela između Katalonije i RS-a, Srbije (Balkana): Nakon Katalonije slijede Baskija, Korzika, Britannia, Normandija, Sardinija...

 

Pin It
Print Friendly, PDF & Email