EKSPERTI TWINNING PROJEKTA U BRČKO DISTRIKTU BIH: Unapređenje rada Skupštine Distrikta u kontekstu europskih integracija

Predsjednik Skupštine Brčko Distrikta BiH Esed Kadrić i predsjedavajući skupštinske Komisije za evropske integracije Uroš Vojnović razgovarali su danas, u odvojenim susretima, s ekspertom  Twinning projekta Csillom Schalbert.

Twinning je instrument administrativne suradnje između javne uprave zemlje korisnice i institucija zemlje članice EU, sa svrhom pružanja pomoći i prenošenja znanja u primjeni i provedbi pravne stečevine EU.

Pokrenut u svibnju 1998., Twinning je jedan od glavnih alata EU za usklađivanje zakona i propisa s pravnom stečevinom. Cilj Twinninga je pružanje potpore zemlji korisnici u razvoju moderne i učinkovite administracije putem reorganizacije javne uprave, razvoja ljudskih resursa i usklađivanja zakona i propisa s pravnom stečevinom EU.

Tema sastanka u Brčkom bile su dosadašnje i naredne aktivnosti u vezi s realizacijom ovog projekta, koji ima cilj jačanje kapaciteta i unapređenje uloge parlamenata u procesu pristupanja Bosne i Hercegovine Evropskoj uniji i implementaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

Predsjednik Skupštine Esed Kadrić podržao je dosadašnje aktivnosti u okviru ovog projekta kao i naredne korake koji su dogovoreni na sastanku s predsjedavajućim Komisije za evropske integracije, a odnose se na pregled i reviziju Akcionog plana za unapređenje uloge Skupštine Brčko distrikta BiH u kontekstu evropskih integracija koji je Skupština usvojila početkom 2016. godine.

Predsjedavajući Komisije za evropske integracije Uroš Vojnović rekao je da će pregled i revizija ovog dokumenta koji sadrži preporuke i mjere iz nadležnosti Skupštine Brčko Distrikta u EU integracijama biti prilika da se ocijeni koliko je do sada urađeno.

„Tokom pregleda i revizije preispitat ćemo određene mjere i rokove. Ukoliko i dalje ostanemo iza svih mjera iz Akcionog plana onda moramo pojačati dinamiku ili mijenjati rokove“, rekao je Vojnović.

 

Izvor: Skupština Brčko Distrikt BiH

Pin It
Print Friendly, PDF & Email