GRADONAČELNIK DISTRIKTA SINIŠA MILIĆ SMIJENIO SVOG SAVJETNIKA ISMETA DEDEIĆA, PREDSJEDNIKA SBB-a. Zašto, i ko je učestvovao u tome?

Gradonačelnik Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine Siniša Milić potpisao je odluku o smjeni svog savjetnika Ismeta Dedeića, predsjednika Saveza za bolju budućnost u Brčkom [SBB]. Već odavno se u javnosti spekulisalo o mogućnosti smjene Ismeta Dedeića,  no ova smjena ipak otvara čitav niz pitanja.

    Kada se utišaju strasti frustrirane publike koja će svakako “likovati” nad žrtvovanjem jednog brčanskog zvaničnika kojem su se do juče morali “klanjati”, na vidjelo će morati izaći neka racionalno postavljena pitanja. Kao prvo i osnovno: koji su razlozi smjene Ismeta Dedeića?

    Mada je sam čin razrješenja u nadležnosti gradonačelnika Milića, zasigurno se on nije odlučio na ovaj potez bez konsultacija. Ko su bili konsultanti gradonačelnika Milića? Teško je i pretpostaviti da su to bili isključivo srpski predstavnici u vlasti Distrikta. Ipak, Distritk još uvijek nije isključivo “srpski”.

   Sama smjena gospodina Dedeića po sebi nema nikakvog smisla ako u njoj nisu učestvovali i Bošnjaci. I to Bošnjaci iz vladajuće većine.

    Usmjeravati svu “krivicu” za ovu smjenu na bošnjaču opoziciju, ili dio te opozicije, zaista je neozbiljno i bespredmetno. Postojeća bošnjačka opozicija zasigurno nema kapacitet da postane  pozicija. A bez bošnjačke pozicije vlast ne može funkcionirati u Brčko Distriktu BiH. To zasigurno nije bila intencija gradonačelnika Milića.

   Za sada nema zvaničnih reakcija na ovu smjenu. Trebalo bi ih očekivati narednih dana. Do tada, ako ništa drugo, ova smjena će bar jedno vrijeme uveseljavati ojađenu i frustiriranu brčansku publiku.

 

E.U

Pin It
Print Friendly, PDF & Email