SA KONFERENCIJE ZA ŠTAMPU GRADONAČELNIKA DISTRIKTA SINIŠE MILIĆA: «Vjerujem da među poslanicima koji su bili jučer na konferenciji za štampu g. Kadrića ima i onih koji podržavaju moju želju da gradimo jednu normalnu lokalnu zajednicu”.

Nakon što je prekinuta sjednica Vlade Brčko Distrikta BiH zbog neprisustva bošnjačkih članova gradonačelnik Milić je sazvao konferenciju za štampu.

Razlog sazivanja je bila jučerašnja konferencija za štampu predsjednika Skupštine Distrikta Eseda Kadrića, koji se obratio javnosti u ime svih Bošnjaka u Skupštini i Vladi Distrikta, osim Admira Nukovića, kojeg nije kontaktirao, a u povodu smjene Ismeta Dedeića, savjetnika gradonačelnika i predsjednika SBB-a Brčko Distrikta.

     Izlaganje gradonačelnika Milića može se svesti na sljedeće:

 

-    Iza mene ne stoji ni straža ni bilo kakvo samo-reklamiranje ali to ne znači da nemam podršku, ne samo među srpskim zastupnicima VEĆ I BOŠNJAČKIM I HRVATSKIM I ZASTUPNICIMA IZ REDOVA NACIONALNIH MANJINA I VJERUJEM I VELIKE VEĆINE GRAĐANA KOJA ŽELI NORMALNO BRČKO. VJERUJEM DA MEĐU ZASTUPNICIMA BOŠNJACIMA KOJI SU JUČE BILI NA KONFERENCIJI G. KADRIĆA IMA ONIH KOJI PODRŽAVAJU MOJU ŽELJU DA GRADIMO JEDNU NORMALNU LOKALNU ZAJEDNICU, rekao je Milić.

-    Kada je u pitanju smjena g. Dedeića gradonačelnik Milić se pozvao na Statut Distrikta «kojim je propisano da se savjetnik bira na osnovu profesionalnih kriterija, a ne političkim putem». Ako već g. Kadrić brani g. Dedeića onda ga pitam da li bi on u ime te podrške potpisao potvrdu da je po nalogu Vlade urađen idejni projekt za izgradnju međunarodnog aerodroma vrijedan 400 miliona eura. Ako je on to spreman potpisati ja sam spreman da se izvinem za sve, rekao je Milić. S tim u vezi Milić je dodao da Dedeić intenzivno radi na okupljanju skupštinske većine koja bi trebala da smijeni gradonačelnika koga on savjetuje. U takvim ulovima nije mu preostalo ništa drugo nego da smjeni g. Dedeića. Naravno, ima još mnogo razloga, a o njima su obaviješteni članovi bošnjačke skupštinske većine, dodao je Milić.

-    Što se tiče optužbi g. Kadrića za preglasavanje Bošnjaka na posljednjoj sjednici Vlade one su smiješne, rekao je Milić. Bošnjački članovi Vlade dali su suglasnost da se pristupi glasanju. No, bez obzira na Statut i Poslovnik sjednice Vlade nećemo održavati bez prisustva Bošnjaka.

 

   Očigledno da je, temeljem argumentacije gradonačelnika Milića, podrška «jedinstvenih» Bošnjak g. Ismetu Dedeiću bila puna rupa. Formalno-pravno gradonačelnik Milić svojim postupkom smjene Ismeta Dedeića nije prekršio ni Statut, ni Poslovnik, ni bilo koji od pozitivnih zakonskih propisa Brčko Distrikta BiH. Što se tiče političke i moralno-praktične manjkavosti gradonačelnikovog poteza, one su moguće. No, samo u slučaju da svi bošnjački predstavnici u institucijama Distrikta (Skupštini i Vladi) nisu za smjenu g. Dedeića. To moraju ipak i praktično dokazati.

E.U.

 

   Veza sa:

   

ZAŠTO JE SMIJENJEN ISMET DEDEIĆ? Ima neka tajna veza

U ODBRANU ISMETA DEDEIĆA:

GRADONAČELNIK DISTRIKTA SINIŠA MILIĆ SMIJENIO SVOG SAVJETNIKA ISMETA DEDEIĆA

Pin It
Print Friendly, PDF & Email