«OTVORENA-ZATVORENA» KRIZA U BRČKO DISTRIKTU: Ponovo skinuto sa dnevnog reda Vlade kreditno zaduženje za Luku; na sjednici Skupštine nejedinstvo «vladajućih»

Ono što je najavljeno ovih dana, nakon smjene savjetnika gradonačelnika Ismeta Dedeića, da će doći do krize vlasti i formiranja nove vladajuće većine potvrdilo se u «otvoreno-zatvorenoj» formi na današnjim (25. Oktobar) sjednicama Vlade i Skupštine Distrikta.

    Na sjednici Vlade ponovo je skinuto sa dnevnog reda kreditno zaduženje Distrikta za revitalizaciju Luke, zbog kojeg je navodno i smijenjen g. Dedeić. Još uvijek čeka na usvajanje Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o komunalnim djelatnostima koji treba da «legalizira» JP Putevi u naplati javnih parkinga, odnosno naplati kazni za neplaćeni parking, a koji Bošnjaci u Vladi osporavaju. Očigledno da ni dolazak Larsa Gunan Wigemarka, šefa Delegacije Evropske unije u BiH  nije dao rezultate, bar za sada, po ovim pitanjima.

    U nastavku 17. Sjednice Skupštine Brčko Distrikta BiH, pri glasanju za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona i javnim preduzećima vladajuća većina se otvoreno podijelila. Za zakon su bili zastupnici vladajućih SDS i SNSD-e, protiv svi prisutni Bošnjaci i nacionalne manjine, dok su Hrvati u vlasti bili suzdržani. Opozicija je bila protiv. Radi se o Zakonu koji je trebao da uvede mogućnost imenovanja dva zamjenika direktora javnih preduzeća u Brčko Distritku BiH.

   Ovo "otvaranje" krize u Distriktu imalo je i svoje "zatvaranje". Radi rješenja spora oko kreditnog zaduženja za revitalizaciju Luke formirano je radno tijelo koje treba da sagleda argumentaciju «za i protiv» i da ponudi rješenje.

   Nakon neizglasavanja Zakona o izmjenama Zakona o javnim preduzećima i pauze koju je tražio SNSD Skupština je nastavila sa radom kao da se ništa nije desilo.

Tim povodom Slobodanka Ćurčić iz kluba zastupnika SNSD-a je izjavila: “Zakon će ponovo u proceduru. Zakonski rok je 30 dana. Ovo nije odraz političke krize, nego neusaglašenosti.”

   Predsjednik Skupštine Distrikta Esed Kadrić imao je drugačije mišljenje: “Ja sam neki dan kazao da je ova koalicija upitna. Očito da oni koji su izazvali problem ne žele to tretirati problemom. Ovo je bila jedinstvena prilika da se pokaže da mi uistinu jesmo možda u najdubljem problemu od uspostave Distrikta. Dešavaju se presedani koji do sada nisu bili praksa u Distriktu, i ova stvar, što se tiče mene i onih koje predstavljam, neće završiti na način da ništa nije bilo”.

   Bez obzira na oštrinu riječi Eseda Kadrića ove dvije” opstrukcije” u radu Vlade i Skupštine Distrikta ipak su bilo samo upozorenje Bošnjaka u vlasti da se kriza može i dogoditi. Za ozbiljniju krizu očigledno još uvijek Bošnjaci nisu spremni. Pitanje je da li je to uopšte njihov krajnji cilj. Vjerojatno i sami znaju da se kriza može izazvati veoma lako ali je veliko pitanje kako iz krize izaći. Za izlazak iz krize potrebno je formirati neku novu vladajuću većinu. A to nije nimalo lako, pogotovo ne bez SDS-a i SNSD-a. Stoga se treba zapitati kome bi blokada rada Vlade i Skupštine odgovarala?

     Ovo “otvoreno-zatvoreno”produciranje krize od strane Bošnjaka u vlasti moglo bi se svesti na to kako što bezbolnije «preboljeti» («žrtvovati») Ismeta Dedeića. Možda i nije tako, možda se sve ovo i «neće završiti na način kao da ništa nije bilo», kao što kaže Kadrić. No, to valja i praktično pokazati i dokazati. Za sada se još uvijek  ne može govoriti o krizi vlasti u Distriktu jer i izvršna i zakonodavna vlast funkcioniraju.

E.U.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email