CCI: Stanje nacije 2017. - Građani žive lošije nego prethodne godine

Stanje nacije - krajnje je nezadovoljavajuće, prezentovali su u posljednjem izvještaju Centri civilnih inicijativa. Uprkos hvalospjevima vladajućih o porastu zaposlenih ili porastu BDP-a, Bosna i Hercegovina je i dalje među ekonomski najnerazvijenijim državama, a građani su i sami rekli da ove godine žive lošije nego prethodne.

Ispitujući 300 građana, zaključci su sljedeći:

- 55 posto njih smatra da ove godine žive lošije nego prethodne. 
- 60 posto da žive nenormalno zbog iznimno niskih primanja.

Zvanični podaci Zavoda za statistiku BiH iz 2016. kažu kako je potrošačka korpa 1.510 maraka - nasuprot tome je prosječna plata od 844 ili prosječna penzija od 356 maraka. Građani Bosne i Hercegovine na rubu su siromaštva.

"Skoro svaki drugi radnik u Federaciji, a to je 45 posto radnika, imaju platu ispod 500 maraka dok se 73 posto radnika nalazi u zoni relativnog siromaštva s primanjima ispod 800 maraka, što je ispod prosječna plata relativno siromaštvo. Znači, da imate samo onoliko da pokrijete troškove kupovine hrane, bezalkoholnih pića, energije i stanovanja - to nije život", tvrdi Adis Arapović, CCI.

Reformska agenda kojoj je cilj bio pospiješiti teške ekonomske uslove - da se samo vlast pita, bila bi propao projekat, kažu u CCI. Naime, u 2017. gotovo niti jedna reforma nije provedena. Kreditni rejting BiH na najnižim je granama - tek iznad zemalja u konfliktu. Direktne strane investicije u 2016. nešto više od 500 miliona - poražavajuće, poručuju. Vlasti kažu, najmanje smo zadužena zemlja u regiji. Obećavaju bolje dane.

"Da se sav višak prihoda usmjerava prije svega u kapitalne rashode, jer kapitalni rashodi će obezbijediti nova radna mjesta i rast svih ostalih prihoda", kaže Zoran Tegeltija.

"Za 506 miliona maraka smo smanjili zaduženost Federacije. Znači, Federacija spada u izrazito malo zadužene zemlje", dodaje Novalić.

    Nevladin sektor kaže:

"Komercijalni dug naših vlada je rapidno porastao i na istorijskom je maksimumu. Od 2,4 milijarde maraka za šest mjeseci 2017. narastao je za 200 miliona u proteklih 15 dana. Obje vlade su se zadužile kod komercijalnih banaka, Federalna za 20 miliona uz najavu dodatnih zaduženja od 80 miliona do kraja godine, a Vlada RS za 50 miliona i to kod komercijalne banke iz susjedne zemlje", otkriva Arapović.

I dok se vladajući hvale o više od 30 hiljada zaposlenih u protekle 2 godine - istovremeno, iz CCI poručuju 68 posto mladih u Bosni i Hercegovini je nezaposleno - što je jedan od najlošijih podataka - na planeti.

 

Izvor: N1

Pin It
Print Friendly, PDF & Email