VLADA DISTRIKTA BiH ODOBRILA SMJERNICE ZA ZAKON O POSLOVNIM ZONAMA

Nakon, u ovom mandatu višemjesečnih, a inače i višegodišnjih prepucavanja vladajuće većine oko ulaska poslovnih zona u Brčko Distrikt u formi zakonskog rješenja, danas je konačno napravljen prvi korak.

Vlada Distrikta odobrila je smjernice za izradu Nacrta zakona o poslovnim zonama čime se daje zeleno svjetlo resornom Odjelu za privredni razvoj da pripremi i u proceduru uputi zakonsko rješenje koje će po prvi puta od osnivanja Distrikta regulirati ovu oblast. Ovaj zakon bi korištenje i upravljanje javnom imovinom unutar poslovnih zona trebao regulisati na drugačiji način nego što to važeći Zakon o javnoj imovini predviđa.

Naime, ovaj zakon kao opšti u odnosu na imovinu Distrikta, po riječima resornog šefa Pere Gudeljevića, ne daje dovoljno prostora za stimulisanje ulagača u privredni razvoj Distrikta, pa bi se Zakonom o poslovnim zonama predvidjeli novi načini upravljanja zemljištem u okviru budućih poslovnih zona. U svakom slučaju, može ohrabriti da se stvari pomjeraju s mrtve tačke, i da će dugo najavljivano osnivanje poslovnih zona konačno pokrenuti privredni razvoj u Brčko Distriktu BiH, pod uslovom da se sa donošenjem ovog zakona ne bude čekalo još jednu deceniju.

Od ostalih tačaka dnevnog reda koje je Vlada Distrikta razmatrala vrijedi istaći usvojenu Odluku o usvajanju programa pomoći penzionerima, Program samozapošljavanja putem Zavoda za zapošljavanje i odobrene smjernice za izradu nacrta Zakona o fiskalnom registru.

A.U

Pin It
Print Friendly, PDF & Email