“Nezavisne novine” o političkoj krizi u Brčko Distriktu BiH: “IZBACIVANJE SDA IZ VLASTI U BRČKO DISTRIKTU”

Većina bošnjačkih političkih partija, predvođenih SDA, u Brčko Distriktu BiH pokušava okupiti novu skupštinsku većinu kako bi smijenili gradonačelnika Sinišu Milića. Međutim, ni druga strana ne sjedi skrštenih ruku i nije isključena mogućnost ni da SDA bude izbačena iz vlasti.

"Ne rušim nikoga, ali svako razgovara sa svakim", rekao je Esed Kadrić, predsjednik Skupštine opštine Brčko Distrikta i predsjednik SDA u ovom gradu, dodajući da on ne radi na okupljanju nikakve većine i da očekuje da SNSD dođe sa rješenjem situacije koju su napravili.

Upravo činjenica da "razgovara svako sa svakim" govori da je moguća i smjena gradonačelnika Milića, ali i izbacivanje SDA iz skupštinske većine, koja trenutno od ukupno 31 poslanika okuplja njih 21 iz nekoliko političkih partija. Okosnicu ove većine trenutno čine SNSD, SDS, NDP, SDA i HDZ BiH i kako stvari sada stoje, najveća borba je između SNSD-a i SDA, koji jedni druge pokušavaju da izbace iz većine. Prema nezvaničnim informacijama, Bošnjacima, odnosno SDA nedostaju četiri poslanika kako bi eliminisali SNSD. SNSD-u, pod uslovom da dogovori dalju saradnju sa SBB-om , nedostaju svega dva poslanika kako bi SDA otišla u opoziciju.

"SDA pokušava da napravi novu većinu i smijeni gradonačelnika, ali im fale Hrvati, i zasad nemaju dovoljan broj poslanika, a tako će vjerovatno i ostati. Znamo za pokušaje da se formira nova većina, ali nećemo sjediti skrštenih ruku i samo posmatrati", rekao je Đorđa Kojić, predsjednik SNSD-a u Brčko Distriktu.

Inače, problemi u Brčko Distriktu traju već nekoliko mjeseci, a kulminirali su nakon što je gradonačelnik smijenio svog savjetnika Ismeta Dedeića, predsjednika SBB-a u Brčko distriktu. Bošnjačke političke stranke to su protumačile kao izbacivanje Bošnjaka iz vlasti, a njihovi ministri nedavno su i bojkotovali sjednicu Vlade Brčko Distrikta BiH, koja je i otkazana zbog nedostatka kvoruma. Prema njihovim tvrdnjama, razlog za smjenu Dedeića bio je taj što su se Bošnjaci usprotivili kreditnom zaduženju Brčko Distrikta za projekat "Luka", odnosno tome da se u taj projekat vještački i neopravdano "ugradi" još sedam miliona KM.

"Ne ide mi najbolje okupljanje nove većine. Uradili su nešto jednostrano, što nisu smjeli. Neko je sebi uzeo za pravo da sklanja funkcionere iz drugog naroda bez ikakvog obrazloženja", rekao je Kadrić. Kaže da se moralo voditi računa o tim stvarima jer je gradonačelnik izabran od strane svih naroda i nacionalnih manjina, te da ne može raditi u interesu samo jedne partije i jednog naroda.

 

Nezavisne novine
U.V.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email