KOME TROŠKOVI ZA FISKALNE KASE? Troškove prevaliti na leđa poreskih obveznika koji upravljaju firmama

Na prijedlog Direkcije za finansije danas je Vlada Brčko Distrikta BiH razmatrala smjernice na osnovu kojih bi trebao biti izrađen i usvojen pravilnik koji reguliše funkcionalne karakteristike budućih fiskalnih sistema u Distriktu.

Naime, Zakon o fiskalnom registru, koji je Skupština Brčko distrikta još ranije usvojila, predviđa da proces uvođenja fiskalnih kasa u Distriktu započne sa 1.1.2018.godine. Ovo znači da fiskalni sistemi koji obuhvataju fiskalne kase i specijalne softvere za njih trebaju biti nabavljeni do tog datuma.

Međutim, sada se od strane Direkcije za financije Brčko Distrikta BiH dovodi u pitanje provodivost zakonske odredbe koja predviđa da troškovi nabavke sotvera za fiskalne kase padaju na teret Budžeta Distrikta. Naime, prilikom razmatranja pomenutih smjernica čula su se razmišljanja da bi do kraja godine trebalo izmijeniti zakon i troškove nabavke kompletnog fiskalnog sistema, uključujući i softver, prevaliti na leđa poreskih obveznika koji upravljaju firmama.

Zaista, djeluje pomalo neozbiljno da se nepuna dva mjeseca prije uvođenja fiskalizacije još uvijek ne zna o čijem trošku će biti nabavljena oprema za njenu implementaciju. Međutim, kako je dosadašnja praksa sa uvođenjem novih politika u Distriktu pokazala, za očekivati je da se do kraja godine dogodi izmjena zakona koja će uvođenje fiskalizacije samo odgoditi za neki period dok se vlast ne odluči da li zaista ide u fiskalizaciju ili je zbog pritisaka tajkuna odgađa do daljnjeg.

Inače, smjernice za pomenuti Pravilnik o karakteristikama fiskalnih sistema su na kraju povučene i razmatrat će se ponovo kada se otklone navedene dileme.

 

b.F.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email