Siniša Milić: Politička kriza za nama ili kako funkcioniraju Bošnjaci u vlasti Distrikta

Nakon današnje redovne sjednice Vlade Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine, gradonačelnik Siniša Milić izjavio je da bez obzira na eventualna sporenja oko nekih pitanja u posljednje vrijeme, te poluinformacija i dezinformacija kako se stvaraju nove skupštinske većine, institucije na prostoru Distrikta su funkcionalne i rade dosta efikasno.

“Mislim da je ovo proteklo vrijeme pokazalo, i toga su, čini mi se sada, postali svjesni svi politički akteri na prostoru Distrikta, da možda ovaj model većine koja funkcioniše nije najbolji, ali su ostali svi lošiji. Suština je da, samo na način ukoliko skupštinsku većinu čine legitimni većinski predstavnici svih naroda, možemo imati stabilnu vlast koja je u stanju da rješava probleme građana. Mislim da je u ovih nekoliko dana političke krize postalo evidentno da ova vlast u stvari nema alternative kada je u pitanju dalje rukovođenje i upravljanje i Vladom i Skupštinom. Očekujem da vrlo brzo razgovaramo o najvažnijim pitanjima za funkcionisanje ove lokalne zajednice, a to je donošenje budžeta za narednu godinu, kao i rebalans. Mogu sa zadovoljstvom da konstatujem da je ova politička kriza za nama”, pojasnio je Milić, prenosi Radio Brčko.

Prema njegovim riječima, njegova današnja izjava je potvrda da razgovora oko stvaranja nove većine, iako ih je bilo, više nema, s obzirom na to da je većina spornih pitanja riješena.

“Nema nikakvih pregovara oko formiranja novih skupštinskih većina. Vlast funkcioniše. A ono što je sporno biće rješavano u hodu. Ono što je bitno je da eventualna politička sporenja neće biti prepreka za efektivno i efikasno funkcionisanje vlasti”, dodao je Milić.

   Za očekivati je da se nakon ove izjave oglasi «sve bošnjačko jedinstvo» u Distriktu, predvođeno predsjednikom Skupštine Kadrićem. Treba podsjetiti da su ranije izjave Bošnjaka u vlasti Distrikta išle u pravcu da je smjena Ismeta Dedeića otvorila pitanje funkcioniranje većine i da neko za to mora platiti političku cijenu. Po Miličevim riječima nove većine nema, niti on kani plaćati neku političku cijenu.

   No, ova stvar ne može biti bez određenih posljedica. Stoga, ili će uslijediti bošnjački demant ove Milićeve izjave ili je neko ipak platio, i to ne samo političku, cijenu.

b.F.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email