DENNIS W. HEARNE, SUPERVIZOR ZA BRČKO, U POSJETI DISTRIKTU

Novoimenovani Supervizor za Brčko Dennis V. Hearne sutra će boraviti u prvoj zvaničnoj posjeti Brčko Distriktu BiH, javlja Radio Brčko. Koincidencija ili nešto drugo ali posjeta se dešava upravo u vrijeme  ozbiljne političke krize u Distriktu izazvane smjenom Ismeta Dedeića, savjetnika gradonačelnika Distrikta.

    Mada je gradonačelnik Milić juče izjavio da je politička kriza iza nas, očigledno da stvari ipak ne stoje tako i da je potrebna dodatna intervencija glavnog autoriteta, Supervizora za Brčko kako bi se stvari u Distriktu promijenile na bolje.

     Naravno, razlog posjete Supervizora zasigurno ne bi trebala da bude isključivo smjena g. Dedeića i posljedice koje je ona izazvala . Kriza u Distriktu je ipak mnogo dublja. Ona se ogleda prije svega u dugogodišnjem razarajućem djelovanje sistemskog kriminala i korupcije i “anemičnog” Pravosuđa i Pravobranilaštva Distritka koji ne uspijevaju da ove pojave procesuiraju i sankcionišu.  Od "ogleda za ugled" Distrikt je već odavno postao primjer lošeg života i grad propuštenih šansi, pa se je za nadati da bi to trebao biti glavni razlog posjete Dennisa W. Hearnea, supervizora za Brčko Distrikt BiH.

   
Prvi zamjenik visokog predstavnika i Supervizor za Brčko će u poslijepodnevnim časovima biti dočekan ispred zgrade Vijećnice, a potom će uslijediti razgovori sa zvaničnicima Brčko Distrikta BiH.

 

b.F.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email