BIZNIS FORUM U BRČKOM: Glavna tema ovog događaja bit će „Novi ciklus razvoja Brčko Distrikta BiH”

U srijedu,  (8. novembra)  održat će se u Brčkom prvi "Biznis forum" Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine i trajati će do petka (10. novembra).

  Glavna tema ovog događaja biti će „Novi ciklus razvoja Brčko Distrikta BiH". Očekuje se sudjelovanje velikog broja eminentnih stručnjaka iz zemlje, regije i svijeta. „Biznis forum“ bit će organiziran u pet panela i to na sljedeće teme: lokalni i ekonomski razvoj, gospodarstvo, poljoprivreda, promet i turizam te obrazovanje i mladi.

Na forumu će prisustvovati oko trinaest ambasada u BiH kao i oko osamdeset privrednika iz mnogobrojnih zemalja. Također, ovom događaju prisustvovati će i Dennis W. Hearne, novi supervizora za Brčko Distrikt BiH, što će mu ujedno biti i prvi dolazak u Brčko.

Glavni koordinator Vlade Brčko Distrikta BiH i direktor "Biznis foruma" Damir Bulčević  kazao je da upravo navedene najave pokazuju značajnost ovog događaja.

"Biznis forum u Brčkom koji će se održati početkom novembra možda će biti i istorijski događaj. Ono što bi trebalo biti značajno za Brčko Distrikt BiH i za privrednike Distrikta je novi ciklus razvoja Brčko Distrikta BiH, odnosno prihvatanje mišljenja svih sudionika "Biznis foruma" s jedne strane privrednika, s druge strane stručnih osoba koji će učestvovati u panelima i s treće strane Vlade Distrikta koja treba da kreira programe koji će biti u korist privrednoj zajednici Distrikta, prije svega privrednicima Distrikta, a i privrednicima u regionu. Na ovaj događaj do sada je potvrdilo učešća 13 ambasada iz BiH sa delegacijama svojih privrednika, također agencija koja je zadužena za saradnju sa turskom privrednom zajednicom, dva ministra iz Turske iz grada Cankiri, Kemal Kozarić će biti jedan od panelista na prvom panelu lokalni regionalni razvoj. Pored toga kancelarija supervizora je najavila da će prvi dolazak novog supervizora Denisa Hearnea upravo biti na ovaj događaj što pokazuje važnost ovog događaja. Smatramo da će "Biznis forum" biti jedan od najvećih privrednih skupova. Dakle, vrlo značajna priča će se dešavati i ovom prilikom pozivam sve i poljoprivredne proizvođače da učestvuju na "Biznis forumu", kazao je Bulčević.

 
Gradonačelnik Brčko Distrikta BiH Siniša Milić izjavio je danas nakon sastanka Organizacijskog odbora „Biznis foruma“ da se aktivnosti i pripreme odvijaju planiranom dinamikom te da već postoje najave da će, osim aktera iz Brčkog, Bosne i Hercegovine i regije, sudjelovati i ekonomski stručnjaci iz Rusije, Turske i Kine.

„To su optimistične najave, a vjerujem da ćemo do dana održavanja dobiti potvrdu o sudjelovanju i drugih aktera. Opredijelili smo se da na ovaj način potaknemo dijalog i prezentiramo mogućnosti Distrikta za ukupan poslovni razvoj“, rekao je Milić.

 
Dekan Ekonomskog fakulteta u Brčkom Srđan Lalić izrazio je zadovoljstvo što je ova visokoobrazovna institucija uzela udjela u organizaciji ovako važnoga događaja, za koji se, kako je naveo, nada da će postati tradicionalan.

„Teme kojima ćemo se baviti su veoma značajne za daljnji razvoj Brčko Distrikta BiH i njegove građane. Vjerujem da ćemo prenijeti dobru poruku i da će ovaj forum izroditi značajne projekte i ideje“, zaključio je Lalić.

 

Agencije

Pin It
Print Friendly, PDF & Email