Čelnici Skupštine Distrikta razgovarali sa Supervizorom za Brčko: “Psi laju, a karavani prolaze”

Predsjednik i potpredsjednik Skupštine Brčko Distrikta BiH Esed Kadrić i Ivo Filipović, razgovarali su danas s Dennisom Hearneom, novoimenovanim supervizorom za Brčko tokom njegove prve zvanične posjete Brčkom.

Na sastanku su razmijenjene informacije o aktuelnoj političkoj situaciji i potrebi intenziviranju reformskih procesa u Distriktu.

   Poruke Supervizora čelnicima Skupštine bile su slične onim jučerašnjim koje je uputio Gradonačelnika i Dogradonačelniku Distrikta. One se mogu svesti na sljedeće:

     - Superivizor je zabrinut trenutnom situacijom u Distriktu,

     - Distrikt je nekada bio pozitivna primjer napretka u BiH, ali to više nije,

     - Distrikt ima čitav niz pogodnosti koje se ne koriste,

     - Politički problemi se ne rješavaju opstrukcijma i bojkotima nego dijalogom,

     - Vlada mora raditi u interesu građana,

     - Supervizor prati stanje u Distriktu i spreman je da bude od pomoći.

   Možemo se složiti sa supervizorovom konstatacijom stanja u Distriktu, koje nije ni malo dobro i optimistično. No, ne možemo se složiti i sa prijedlogom mjera njenog poboljšanja.

Očigledno je jasno i Supervizoru da je suspendiranjem svojih ovlasti kojima je mogao direktno uticati na stanje u Distriktu postao “papirnati zmaj” koji nema, za sada, direktnu praktično-provedbenu moć. Stoga, umjesto da mijenja loše stanja on daje savjete i stavlja se na raspolaganje čelnicima Distirkta u slučaju potrebne za njegovom pomoći.

To su još odavno shvatili politički čelnici Distrikta tako da svako takvu posjetu komentiraju sa neskrivenim oduševljenjem. To nije ni ovaj put izostalo.

Tako je predsjednik Skupštine Esed Kadrić izrazio zadovoljstvo susretom i posebno spremnošću supervizora Hearna da pomogne u rješavanju  pitanja i problema koji postoje u Distriktu.

„Drago mi je da ćemo u budućnosti imati više ovakvih kontakata i razgovora i da će supervizor Hearn češće boraviti u Brčkom. Uvjeren sam da će nam njegovo veliko diplomatsko ali i iskustvo u operativnom rješavanju problema biti od velike koristi“ rekao je predsjednik Kadrić.

Dopredsjednik Ivica Filipović je  iskazao oduševljenje činjenicom koliko dobro supervizor poznaje prilike u Distriktu, te podržao njegove češće posjete.

   Za očekivati je da će se nakon i ove posjete stvari u Distriktu nastaviti po starom.

E.U.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email