PONOVNI POČETAK KRAJA AKTUALNE VLASTI U DISTRIKTU: “Pala” odluka o kreditnom zaduženju za projekat “LUKA”

Na drugom nastavku 29. redovne sjednice Vlade Brčko Distrikta Bosne i Hercegovine “pao” je Prijedlog odluke o zaduženju Distrikta po Projektu “Luka Brčko”, na osnovu kredita Evropske banke za obnovu i razvoj.

U odsustvu gradonačelnika Siniše Milića, sjednicom je predsjedavao zamjenik gradonačelnika Anto Domić.

Prilikom glasanja o donošenju Odluke o zaduženju Brčko Distrikta BiH po projektu „Luka Brčko“, bošnjački članovi Vlade napustili su sjednicu, nakon čega je zamjenik gradonačelnika dr Anto Domić prekinuo njen rad.

Za usvajanje predložene odluke glasali su članovi Vlade iz reda HDZ BiH, SNSD i koalicije SDS-NDP, dok su sjednicu napustili šefovi Odjeljenja iz reda bošnjačkog naroda ispred SDS. SBB i S BiH.

Prekid rada današnje sjednice niko od članova Vlade nije želio da komentariše.

   Sam način neizglasavanja ove odluke  o zaduženju za projekt Luka u detaljima pokazuje da  su brčanski politički predstavnici u vlasti  sva tri konstitutivna naroda planirano išli na ovakvo rješenje.

Što se tiče Bošnjaka još nakon što je gradonačelnik Siniša Milić smijenio svog savjetnika Ismeta Dedeića [SBB], predsjednik brčanske Skupštine Esed Kadrić tada je medijima kazao da je stvarni razlog političke krize u Distriktu “naše suprotstavljanje kreditnom zaduženju za Luku Brčko i način kako je ono od početka prezentirano svima nama”.

   Predsjedavajući na ovoj sjednici Vlade, dogradonačelnik Domić (HDZ), je prije same sjednice mogao znati da bošnjački članovi u Vladi neće glasati za ovu odluke, ali ju je on ipak stavio na dnevni red, kao da je želio da ona i formalno “padne”.

    Sama odluka se mogla proceduralno, i u skladu sa Poslovnikom, usvojiti i bez prisustva (glasanja) bošnjačkih predstavnika u Vladi. Da je gradonačelnik Milić prisustvovao sjednici odluka o kreditnom zaduženju bila bi izglasana. Očigledno, da se odluka o kreditnom zaduženju htjela izglasati bez bošnjačkih predstavnika u Vladi, to se moglo uraditi. No, to se svjesno nije htjelo uraditi.

Kao da je svima odgovaralo da ova odluka ne bude usvojena i da se na jednom osjetljivom pitanju pokaže da ova vlast ne funkcionira.  Naravno, građani koji ne dobivaju grantove to već odavno znaju.

   Po kuloarima sve strane u sporu izjavljuju da imaju novo skupštinsku većinu. Vidjet ćemo veoma brzo da li je i stvarno  tako ili će se nastavlti agonija aktualne političke vlasti u Brčko Distriktu BiH.

 

E.U.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email