ROKOVI PROŠLI, KONKURSA NEMA U DIREKCIJI ZA FINANSIJE DISTRIKTA?

Iako je od usvajanja zakona koji regulišu status čelnih ljudi u Direkciji za finansije Brčko Distrikta, a prema kojima ove pozicije postaju mandatne( na određeno vrijeme od 4 godine), prošlo skoro četiri mjeseca, ništa se do sada nije promijenilo.

Prema ovim zakonima gradonačelnik je u roku od dva mjeseca trebao raspisati konkurs za izbor direktora Direkcije, Poreske uprave i Trezora, ali to se do danas nije dogodilo.

Postavlja se pitanje, kako je moguće da se zakoni ne poštuju od istih onih koji su ih tako žurno i pompezno usvojili i najavili prve značajne korake u reformi javne uprave? Da li je posrijedi prećutno priznavanje da ova reforma nije bila ispravan potez  ili se radi o novim političkim zagonetnim igrama u kojima ovaj put učestvuju i igrači izvan Distrikta?

Kako god bilo, činjenica je da su zakoni već odavno na snazi, da su rokovi za određena postupanja po njima odavno istekli a da vlast ne reaguje. Ovo u najboljem oslikava postulat „vladavine prava“ u Brčko Distriktu jer očigledno ovdje postoji i sila jača od zakona, pa, ako hoćete, i od "samovolje" vladajuće većine.

 

A.U.

Pin It
Print Friendly, PDF & Email