Počele javne rasprave o prijedlogu budžeta Brčko Distrikta za 2018.

Prva od tri planirane javne rasprave o Prijedlogu budžeta Brčko distrikta za 2018. godinu održana je sinoć u Domu kulture. Bila je to prilika da građani iznesu svoje mišljenje, te upute sugestije i prijedloge za koje smatraju da trebaju naći svoje mjesto u knjizi budžeta.

Prva javna rasprava i nije privukla veliki broj građana. Ipak, oni  koji su smatrali da trebaju doći i ukazati na nedostatke prijedloga budžeta i sa nama su podijelili svoje mišljenje o ovom dokumentu. Većina smatra da je i ovogodišnji prijedlog budžeta samo prepiska iz prošlih godina.

“Nadam se da će imati dovoljno sluha i za mlade, da u ovoj godini u budžetu odvoje malo više sredstava. Tu mislim na konkretne projekte, a ne na količinski iznos. Dakle, preraspodjelu. To su projekti koji idu u pravcu zapošljavanja mladih, ali i edukacije, tema zdravstva mladih ali i manjinskih grupacija” rekao je Damir Radenković, direktor OC Vermont.

“Mi očekujemo da će se u budžetu naći još sredstava za rad Razvojne agencije, jer ono što je predviđeno nije dovoljno. Zatim, iznenadili smo se da nismo u knjizi budžeta našli predviđena sredstva za novo odjeljenje za rad, zapošljavanje i socijalnu politiku. Trebalo je ići u ozbiljne reformske procese u javnoj upravi” rekao je Ilija Kalajdžić, sekretar Sindikata Brčko distrikta BiH.

“Već sam predala amandman za ovu godinu, pa valjda nam pomognu, bar kada je liječenje u pitanju. Sada smo tražili 25.000 maraka jer nam je za liječenje najviše potrebno. Imamo dosta djevojaka koje su u kolicima i potrebna im je redovna fizikalna terapija” rekla je Enisa Rendić, predsjednica Udruženja distrofičara.

Prijedlozi koji budu prikupljeni putem javnih rasprava idu na razmatranje skupštinskoj komisiji za budžet. Mada su mnogi skeptični po pitanju pozitivnog ishoda tih zahtjeva, iz ove komisije ističu da postoje primjeri da su inicijative građana kroz javne rasprave urodile plodom.

Iz Vlade očekuju najviše pitanja o infrastrukturnim projektima u pojedinim mjesnim zajednicama. Gradska zona je nažalost još uvijek na marginama, valjda zato što većinski ne pripada ničijem biračkom tijelu, dok iz ruralnog dijela ističu probleme vodosnabdijevanja i kanalizacione infrastrukture.

Koliko će prijedloga građana biti uvršteno u konačnu verziju budžet zaista je teško predvidjeti. Prema iskustvo iz ranijeg perioda, veoma malo.

 

Agencije

Pin It